Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 9 з 9
  • Ескіз
    Документ
    Використання методу ЯМР-спектроскопії для дослідження ідентифікації та фальсифікації меду
    (2023) Мельник, Оксана Петрівна; Маринін, Андрій Іванович; Шевченко, Олександр Юхимович; Літвинчук (Воронцова), Світлана Іванівна; Святненко, Роман Сергійович
    У статті розглядаються питання ідентифікації та фальсифікації меду методом ЯМР-спектроскопії. Мед – натуральна солодка речовина, що виробляється Apis mellifera. Він складається в основному з різних цукрів, переважно фруктози та глюкози, а також інших речовин, таких як органічні кислоти, ферменти та тверді частинки, отримані під час медозбору. Основною хімічною складовою меду є вуглеводи, які складають до 95% сухої ваги, причому фруктоза (38%) і менша частина глюкози (31%) є основними цукровими компонентами серед 22 різних цукрів, присутніх у складі меду. Географічне та ботанічне походження є факторами, які диктують ціну на цей широко споживаний натуральний продукт. Економічна вигода призвела до того, що мед став легкою мішенню для фальсифікації, включаючи навмисне неправильне маркування походження меду, додавання води та цукру до меду, а також годування бджіл надмірною кількістю штучного сиропу в період збору нектару. Таким чином, ідентифікація меду є нагальною проблемою. Методології ядерного магнітного резонансу (ЯМР) широко визнані як важливий інструмент для аналізу харчових продуктів, оскільки вони дозволяють вивчати як хімічний склад, так і молекулярну динаміку харчових матриць. Мед є дуже лабільною системою, що піддається біохімічним і хімічним змінам, а ЯМР- спектроскопія є потужним методом для моніторингу цих змін. ЯМР-спектроскопія має низку переваг порівняно з іншими аналітичними методами: вона швидка (для отримання спектру ЯМР 1Н потрібно <5 хв); не потребує калібрування за допомогою міжнародних стандартів або екстракції компонентів перед проведенням аналізу; демонструє чудову селективність і дозволяє ідентифікувати невідомі сполуки на молекулярному рівні. Однією з головних переваг цього методу є його здатність надавати структурну і кількісну інформацію про широкий спектр хімічних видів в одному ЯМР-експерименті з відмінною повторюваністю і відтворюваністю.
  • Ескіз
    Документ
    Маркетингові дослідження попиту молока питного та його якості
    (2019) Чорна, Тетяна Миколаївна; Чорна, Анастасія Іванівна
    Проведено маркетингове дослідження споживчих переваг під час купівлі молока питного з метою встановлення переліку досліджуваних зразків для аналізу його якості. Представлено результати досліджень щодо відповідності вимогам чинної нормативно-технічної документації маркування, органолептичних та фізико-хімічних показників якості зразків молока питного. Виявлено факти фальсифікації продукції виробниками.
  • Ескіз
    Документ
    Способи фальсифікації та критерії ідентифікації вин
    (2019) Роботько, Анастасія Юріївна; Чорна, Анастасія Іванівна
    Охарактеризовано засоби та способи фальсифікації вин. Для попередження фальсифікації необхідно розробити законодавчі акти, які регламентують дозволені технології виготовлення та допустимі норми вмісту шкідливих речовин, а також санкціонуючі заходи покарання за їх порушення. Characterized by means and methods of falsification of wines. To prevent falsification, legislative measures need to be developed Acts regulating permitted manufacturing technologies and admissible content standards harmful substances, as well as sanctioning measures for their violation.
  • Ескіз
    Документ
    Аналіз впливу фальсифікованого молока на здоров'я споживачів
    (2018) Поштар, Марія Миколаївна; Чорна, Тетяна Миколаївна; Роботько, Анастасія Юріївна; Чорна, Анастасія Іванівна
    При недотриманні технологічних режимів, порушенні санітарно-гігієнічних умов виробництва, обробки й транспортування, здійсненні фальсифікації товарів молоко та молочні продукти не лише втрачають свою поживну цінність, а й можуть бути небезпечними для здоров'я споживачів. Широке розповсюдження фальсифікації, внаслідок якої на ринок потрапляє значна кількість небезпечної продукції, зумовлює ризик втрати здоров’я для населення країни, призводить до зниження тривалості життя, підвищення смертності від хвороб і харчових отруєнь, що в цілому негативно позначається на якості життя населення країни. Failure to observe technological regimes, violations of the sanitary and hygienic conditions of production, processing and transportation, falsification of goods, milk and dairy products not only lose their nutritional value, but can also be dangerous to the health of consumers. Widespread falsification, which results in a significant amount of dangerous products entering the market, causes a risk of loss of health for the country's population, leads to a decrease in life expectancy, an increase in mortality from illness and food poisoning, which in general negatively affects the quality of life of the population.
  • Ескіз
    Документ
    Identification of beeswax and its falsification by the method of infrared spectroscopy
    (2018) Vyshniak, Volodymyr; Dimitriev, Oleg; Litvynchuk (Vorontsova), Svitlana; Dombrovskiy, Valeriy
    Infrared reflection spectra from smooth surfaces of samples (paraffin, ceresin, wax, a mixture of beeswax and ceresin, a mixture of wax paraffin and ceresin, a mixture of wax and paraffin) have a similar structure. There are two clearly expressed maxima at wavelengths of 1510 and 1581 nm. The ratio Rw(1581)/Rw(1510) varies from 1.115 to 1.265. The smallest value corresponds to natural beeswax, and the maximum value is ceresin. After shredding the sample, the infrared spectral diffuse reflections did not undergo significant changes, the most intense spectral maxima did not change its position, but the redistribution of spectral lines by intensity was happened out. There were pronounced differences in the region from 1723 to 2400 nm. The coefficient  for the reflection spectra from the smooth surface was ~ 1.2, and for the reflection spectra from the crushed samples ~ 1.1. The reflection spectra in the region from 1100 to 1350 nm have a clear maximum at a wavelength of 1212.5 nm. IR reflection spectra allowed us to clarify the difference between the natural beeswax and ceresin through the ratio of reflection features at 1510 and 1581 nm: the maximal ratio corresponded to the former, while the smallest one to the latter. The different proportion of bands corresponding to CH2 and CH3 stretching vibrations suggested that hydrocarbon chains of wax molecules are longer than those of paraffin and ceresin studied. It was found that hydrocarbon contaminants in the bee wax are associated with narrowing of the C=O band at ~1736 cm-1. The detected spectral laws will enable the identification of natural beeswax and detect its counterfeit.
  • Ескіз
    Документ
    Використання газорідинної хроматографії для ідентифікації і виявлення фальсифікацї олії волоського горіха
    (2017) Королюк, Тамара Андріївна; Носенко, Тамара Тихонівна; Усатюк, Світлана Іванівна; Костінова, Тетяна Андріївна
    Стаття присвячена проблемі виявлення фальсифікації цінної і дорогої олії волоських горіхів соняшниковою олією. Запропонований метод виявлення фальсифікації базується на аналізі вмісту жирних кислот. Методом капі- лярної газоворідинної хроматографії проаналізовано жирно-кислотний склад семи зразків горіхової олії, одержаної з різних партій горіхів, а також суміші горіхової і соняшникової олії. Розраховано довірчі інтервали середніх значень вмісту жирних кислот за значенням коефіцієнта ймовірності 0,95. Встанов- лено, що фальсифікацію горіхової олії можна виявити за вмістом α-лі- ноленової кислоти, який у соняшникової олії коливається в межах 0…0,02%, у горіховій — 11,5…15,9%. Запропоновано використовувати контрольні карти, на яких графічно представлено ідентифікаційні зони для вмісту кислот у даних рослинних оліях. Визначено межу мінімального вмісту α-ліноленової кислоти в горіховій олії, яка становить 11,0%. Кількість α-ліноленової кислоти, нижча за це значення, свідчить про наявність соняшникової олії у суміші олій. The article is devoted to the detection of adulteration of valuable and expensive walnut oil with sunflower oil. The proposed method for adulteration detecting is based on the analysis of fatty acids composition of the oil. The fatty acid compositions of seven walnut oil samples, obtained from different batches of nuts, and mixture of walnut and sunflower oil were analyzed by capillary gas-liquid chromatography. Confidence intervals of mean values of fatty acids content were calculated with 0.95 validity. It was shown that walnut oil adulteration can be detected using α-linolenic acid content, which is in the range of 0...0.02% and 11.5...15.9% for sunflower oil and walnut oil respectively. It was proposed to use the control card on which the graphical representations of identification zone of fatty acids content in these vegetable oils are shown. The minimal level of 11.0% was determined for α-linolenic acid content in walnut oil. The content of α-linolenic acid below this level indicates the presence of sunflower oil in the oil mixture.
  • Ескіз
    Документ
    Investigation of juices with pulp obtained from stone fruit
    (2017) Lugovska, Oksana
    This article is that juices occupy the leading place in the human diet. Along with the increase in the volume of juice production and the expansion of their range, the technology of their production is improved, with the purpose of preserving the biologically active substances of raw materials, improving the quality and nutritional value of the finished product. Current and necessary introduction of standards for methods of determining the indicators that allow establishing the naturalness of juices provide a regulatory framework for eliminating the sale of counterfeit products to consumers and create priority conditions for responsible manufacturers. This work is devoted to the examination of the chemical composition and nutritional value of juices with pulp obtained from stone fruits, to the conformity with the standard DSTU 4150: 2003 Juices, juice drinks, fruit nectars, vegetables and melons. General technical conditions. Ця стаття полягає в тому, що соки займають провідне місце в харчуванні людини. Поряд з збільшенням обсягу виробництва соку та розширенням їх асортименту, технологія їх виробництва поліпшується з метою збереження біологічно активних речовин сировини, підвищення якості та харчової вартості готового продукту. Поточне та необхідне запровадження стандартів для методів визначення показників, що дозволяють встановити природність соків, забезпечує регуляторну базу для усунення продажу споживачів контрафактної продукції та створення пріоритетних умов відповідальних виробників. Дана робота присвячена дослідженню хімічного складу та харчової цінності соків з м'якоттю, отриманої з кам'яних фруктів, до відповідності стандарту ДСТУ 4150: 2003 Соки, сокові напої, фруктові нектари, овочі та баштан. Загальні технічні умови.
  • Ескіз
    Документ
    Аспекти вітчизняних та зарубіжних документів на майонез
    (2014) Нєміріч, Олександра Володимирівна; Петруша, Оксана Олександрівна; Вашека, Оксана Миколаївна
    Гармонізація вітчизняних нормативних документів з європейськими є одним з головних завдань національної стандартизації. Вимоги різних країн передбачають різні характеристики показників якості та безпеки харчових продуктів, а соусів емульсійного типу - майонезу. Стаття присвячена питанню зіставлення показників майонезу. Розглянуто значення показників якості майонезу за вимогами нормативних документів Європи, США, України та інших країн, проведено їх порівняльний аналіз відповідності майонезу вітчизняного виробництва. Висвітлено способи фальсифікації продукції зустрічається на ринку. Harmonization of national regulations with European is one of the main tasks of national standardization. Requirements of different countries provide different characteristics of quality and safety of food products, and emulsion-type sauces - mayonnaise. The article focuses on benchmarking of mayonnaise. Consider the value of indicators of quality of mayonnaise on regulatory requirements in Europe, the USA, Ukraine and other countries, carried out a comparative analysis of their compliance with domestic production of mayonnaise. Highlight ways rigging products found on the market.
  • Ескіз
    Документ
    Влияние технологических приемов производства вина на соотношение форм терпенов
    (1999) Билько, Марина Владимировна; Аникина, Надежда Станиславовна
    Исследована и доказано роль соотношений свободных и связанных форм терпеновых спиртов при выявлении фальсификации столовых виноматериалов.