Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 7 з 7
  • Ескіз
    Документ
    Технологія косметичного лосьйону на основі водно-спиртового екстракту з м'ятки виноградного насіння
    (2020) Котляр, Євген Олександрович; Вікуль, Світлана Іванівна; Севастьянова, Олена Володимирівна; Дец, Надія Олександрівна; Кручек, Оксана Анатоліївна
    У статті досліджено водний, спиртовий і водно-спиртовий екстракти на основі м ’ятки з виноградного насіння. Найактивнішим виявився водно-спиртовий екстракт, тому саме на його основі розроблена рецептура і технологічна схема косметичного лосьйону для шкіри обличчя. Отриманий за розробленою технологією лосьйон відповідає вимогам ДСТУ 4093-2002. Він має стабільну структуру, приємний колір та аромат ефірної олії. Показник рН знаходиться у нормі. The following extracts from crushed grape seeds have been studied: aqueous, alcoholic, and hydroalcoholic. The latter has appeared to be the most active, so it has become the basis for developing the formulation o f a facial lotion and the process flow of its manufacture. The lotion made according to the developed technology meets State Standard o f Ukraine (DSTU) 4093-2002. Its structure was steady, its colour pleased the eye, and it had fragrance o f essential oil. The pH was within the standard limits.
  • Ескіз
    Документ
    Перспективи використання фруктово-ягідної сировини у технології м’ясних натуральних напівфабрикатів
    (2019) Штонда, Оксана Анатоліївна; Пасічний, Василь Миколайович
    У статті представлено результати аналітичних досліджень хімічного складу ягід і фруктів, які в перспективі можуть бути використані як сировина для маринадів при виробництві м’ясних маринованих напівфабрикатів. Завдання створення нових продуктів потребує нових підходів і прийомів технологій. Використання натуральних рослинних компонентів з антиокислювальним ефектом дасть змогу отримати продукт без консервантів і стабілізаторів. А антиокислювальна дія натуральних рослинних компонентів пояснюється наявністю різних груп біологічно-активних речовин. У зв’язку з цим рослинна сировина може бути використана у складі м’ясних продуктів. Внесення активних компонентів фруктово-ягідної сировини до складу рецептур м’ясних систем дасть змогу збільшити термін їх придатності та відкоригувати органолептичні показники. The article presents the results of analytical studies of the chemical composition of berries and fruit, which in the future can be used as raw material for marinades in the production of meat marinated semi-finished products. The task of creating new products requires new approaches and techniques. The use of natural herbal components with antioxidant effect allows to obtain a product without preservatives and stabilizers. And the antioxidant action of natural plant components is explained by the presence of different groups of biologically active substances. In this regard, this vegetable raw material can be used in the composition of meat products. The introduction of active components of fruit and berry raw materials in the formulations of meat systems will increase their shelf life and adjust their organoleptic characteristics.
  • Ескіз
    Документ
    Antioxidant plant extracts in the meat processing industry
    (2016) Ukrainets, Anatoliy; Pasichnyi, Vasyl; Zheludenko, Julia
    The review highlights the role of antioxidants in minimizing oxidative changes that may adversely affect the quality of meat and meat products, cause changes in their testing and nutritional properties. This applies particularly to the use of natural antioxidants based on plant extracts, which can be a good alternative to traditional antioxidants, thanks to its high content of phenolic compounds. From the literature it can be concluded that extracts of broccoli, rosemary, mint, grape seed and green tea have a significant antioxidant effect in the meat products. Broccoli and grape seeds extracts have a pronounced antioxidant activity compared to synthetic antioxidants. Laminarin/fucoidan extracts have prooxidative effect on lipid perperoxidation. Essential oils of L. angustifoliaand M. piperita effectively inhibit E. coliO157:H7 and S. aureus in the chopped beef meat. The alcoholic extract of the dried leaves of oregano has the highest content of total phenols, however, does not exhibit antioxidant properties. The extracts of rosemary, orange, lemon, mint and curry have positive effect on the color of the meat products. When choosing natural antioxidants it is necessary to pay attention to their impact on testing and qualitative characteristics of these food products.
  • Ескіз
    Документ
    Хроматографія і ЕПР спектроскопія для оцінки антиоксидантної активності природних сполук
    (2017) Полумбрик, Максим Олегович; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Полумбрик, Олег Максимович; Баль-Прилипко, Лариса Вацлавівна
    В огляді наведено аналіз публікацій та власних досліджень щодо сучасних методів визначення антиоксидантної активності природних сполук, харчових продуктів, напоїв, екстрактів ягід, овочів і фруктів, лікарських трав, харчових волокон, ефірних масел пряних рослин тощо, а саме хроматографічних, мас-спектрометричних і ЕПР. За їх допомогою в багатьох випадках можливо ідентифікувати вільні радикали, що викликають окиснення, а також індивідуальні антиоксиданти, визначити їх концентрацію. Отримані дані дають змогу встановити детальний механізм реакції окиснення харчових продуктів, біологічних об’єктів і запропонувати шляхи подолання цього негативного процесу. The review provides an analysis of publications and own research on modern methods for determining the antioxidant activity of natural compounds, food products, beverages, berry extracts, vegetables and fruits, medicinal herbs, food fibers, essential oils of spices, etc., namely chromatographic, mass spectrometric and EPR . By their help, in many cases it is possible to identify free radicals that cause oxidation, as well as individual antioxidants, to determine their concentration. The data you get can be set a detailed mechanism for the reaction of oxidation of food products, biological objects and suggest ways to overcome this negative process.
  • Ескіз
    Документ
    Оцінка антиоксидантної активності природних сполук
    (2016) Полумбрик, Максим Олегович; Полумбрик, Олег Максимович; Пасічний, Василь Миколайович; Чебаненко (Омельченко), Христина Володимирівна; Баль-Прилипко, Лариса Вацлавівна
    В огляді наведено аналіз сучасних даних літератури та власних досліджень авторів щодо методів оцінки антиоксидантної активності природних сполук, а також харчових продуктів, напоїв, добавок, плазми і сироватки крові тощо. Методи дослідження загальної антиоксидантної ємності різняться по типу джерела окиснення, сполуки, що окислюється і способу вимірювання окисненої сполуки. Розглянуто сучасні підходи до розроблення технологій харчових продуктів, збагачених антиоксидантами, враховуючи різноманітність механізмів утворення вільних радикалів в процесах окиснення. Зроблено висновок про необхідність застосування антиоксидантів різних класів для підвищення ефективності їх дії. The review provides an overview of current literature data and author's own research on methods for evaluating the antioxidant activity of natural compounds, as well as food products, beverages, additives, plasma and blood serum, etc. Methods of studying the total antioxidant capacity vary according to the type of oxidation source, the oxidizing compound and the method of measuring the oxidized compound. Modern approaches to the development of technologies of food products enriched with antioxidants are considered, taking into account the variety of mechanisms of formation of free radicals in the processes of oxidation. The conclusion is made on the need to use antioxidants of different classes to increase their effectiveness.
  • Ескіз
    Документ
    Таутомерні стани ряду антиоксидантів та ефективність їх дії
    (2010) Дегтярьов, Леонід Сергійович; Бажай-Жежерун, Світлана Андріївна; Куценко, Ю. О.
    Розглянуто можливі таутомерні стани ряду БАР, за допомогою напівемпіричних методів квантової хімії проаналізовано здатність природних антиоксидантів до стабілізації вільних радикалів шляхом передачі останнім атома гідрогену. We considered the possible tautomers of row of biologically active compounds, by the semiempiric methods of quantum chemistry analysed the capacity of natural antioxidants for stabilizing of free radicals by a transmission of a hydrogen atom.
  • Ескіз
    Документ
    Дослідження впливу рослинних олій на стабільність свинячого жиру
    (2007) Пешук, Людмила Василівна; Радзієвська, Ірина Гіронтіївна
    За висновками дієтологів, жирнокислотний склад окремих жирів не відповідає оптимальному співвідношенню насичених, ненасичених та поліненасичених жирних кислот. Можливим варіантом розв’язання проблеми покращення фізіологічних властивостей тваринних жирів є купажування їх з рослинними оліями. Тому об’єктами дослідження було обрано купажі свинячого топленого жиру з кукурудзяною та оливковою пресовими оліями. Встановлено, що з введенням до свинячого жиру кукурудзяної нерафінованої олії досягається 2 мети: оптимізація жирнокислотного складу жиру та підвищення його стійкості до окислювального псування. Conclusions for nutritionists, the fatty acid composition of individual fat does not meet the optimal ratio of saturated, unsaturated and polyunsaturated fatty acids. Possible solutions to improve physiological properties of animal fats is blending them with vegetable oils. Therefore, the objects of study were selected blends melted pork fat with corn and olive-pressed oil. Found that the introduction of porcine fat corn crude oil achieved two goals: to optimize the fatty acid composition of fat and increase its resistance to oxidative damage.