Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Діяльність підприємств харчової промисловості в умовах воєнних дій та перспективи їх подальшого функціонування
    (2024) Гривківська, Оксана Василівна; Заїнчковський, Анатолій Олександрович; Левченко, Юлія Григорівна; Горбач, Сергій Вячеславович
    У статті обгрунтовано, що харчова промисловість забезпечує життєво необхідні потреби населення у продуктах харчування, соціальну стабільність суспільства, є джерелом валютних надходжень, з огляду на продовольчий потенціал України. Узагальнено основні фактори, які призвели підприємства харчової промисловості до кризового економічного стану в умовах воєнних дій. Запропоновано розробку комплексу заходів на рівні як владних структур, так і підприємств, спрямованих на покращення економічних умов діяльності суб’єктів господарювання та кінцеві результати діяльності.
  • Документ
    Визначення впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств
    (2023) Гривківська, Оксана Василівна; Рябенко, Володимир Володимирович; Матус, Назар Володимирович
    У статті представлено результати визначення впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств як економічних систем шляхом побудови рівняння тренду впливу інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств Київської області. Обгрунтовано значення інвестиційної діяльності для формування ефективності функціонування аграрних підприємств. Наведено класифікацію механізмів залучення інвестицій за наступними класифікаційними ознаками: за методом залучення інвестицій; за інвестором; за видом інвестицій; за видом підприємства. Досліджено вплив інвестиційної діяльності на ефективність функціонування аграрних підприємств на прикладі окремих суб'єктів господарювання Київської області за період 2017-2021 рр., для чого використано метод найменших квадратів для побудови рівняння тренду впливу показників, що обумовлюють інвестиційну діяльність аграрних підприємств.
  • Ескіз
    Документ
    Ключові проблеми промислового одержання мікробних поверхнево-активних речовин
    (2008) Пирог, Тетяна Павлівна; Ігнатенко, Сергій Вікторович; Тарасенко, Д. О.
    Наведено літературні і власні експериментальні дані щодо стану і перспектив розвитку промислового виробництва мікробних поверхнево-активнихречовин (ПАР) у світі. Зазначається, що висока на теперішній час собівартість мікробних ПАР зумовлена великими витратами на біосинтез і виділення цільового продукту, а також невисокою продуктивністю штамів-продуцентів. Дослідження, спрямовані на вирішення цих проблем, є ключовими і пріоритетними у біотехнологіїмікробних ПАР. Presented literature and own experimental data on the status and prospects of development of industrial production of microbial surface active agents (surfactants) in the world. It is noted that the high cost to date, microbial surfactants costly due to the biosynthesis and excretion of the title product as well as low productivity Strain. Research to address these issues are key priorities in biotechnology and microbial surfactants.
  • Ескіз
    Документ
    Концептуальні підходи до оцінки ефективності розвитку підприємства
    (2014) Швед, Тетяна Володимирівна
    В статті досліджуються теоретичні та методичні аспекти ефективності розвитку підприємства. Автор досліджує поняття «ефективність», розглядає наявні концептуальні підходи до оцінки ефективності виробництва, ефективності діяльності та ефективності бізнесу, визначає категорію «ефективність розвитку підприємства». Ефективність розвитку підприємства, на переконання автора, характеризується системою показників, які знаходяться в межах факторів внутрішнього і зовнішнього середовища. The article describes the theoretical and methodological aspects of the efficiency the development of an enterprise. The author explores the concept of «efficiency», examines existing conceptual approaches to estimation of efficiency of production, efficiency of activity and business efficiency and determines a category «efficiency the development of an enterprise». Analysis of scientific and applied researches as home, such foreign scientists, gave an opportunity complex and consistently to investigate a concept «development of an enterprise», distinguishing the characteristic signs of this process, that became the initial condition of forming of the own understanding of category «efficiency the development of an enterprise».
  • Ескіз
    Документ
    Особливості формування різних форм господарювання у харчовій промисловості.
    (1996) Страшинська, Лариса Володимирівна
    Визначено специфічні особливості харчової промисловості, проаналізовано функціонування підприємств харчової промисловості різних форм господарювання, виявлено основні проблеми та причини гальмування переходу підприємств переробних галузей харчової промисловості доринкових форм господарювання та найбільш перспективні з цих форм. Identified specific features food industry, analyzed the functioning of the food industry enterprises of different forms of management, the main problems and causes inhibition enterprises transition food processing industries to market forms of management and the most promising of these forms.
  • Ескіз
    Документ
    Об экономических рычагах повышения эффективности производства
    (1980) Белова, Татьяна Геннадьевна
    Рассматриваются экономические рычаги повышения эффективности производства, а также вопросы формирования оптовых цен на продукцию предприятия Examines the economic levers to improve production efficiency, as well as issues of wholesale prices for the company's products
  • Ескіз
    Документ
    Мікробні поверхнево-активні речовини: проблеми промислового виробництва
    (2008) Пирог, Тетяна Павлівна; Ігнатенко, Сергій Вікторович
    Наведено літературні і власні експериментальні дані щодо стану і перспектив розвитку промислового виробництва мікробних поверхнево-активних речовин (ПАР) у світі. Зазначається, що висока на теперішній час собівартість мікробних ПАР зумовлена великими витратами на біосинтез і виділення цільового продукту, а також невисокою продуктивністю штамів-продуцентів. Дослідження, спрямовані на вирішення цих проблем, є ключовими і пріоритетними у біотехнології мікробних ПАР. Ефективність технологій мікробних ПАР може бути підвищена за рахунок використання як ростових субстратів промислових відходів, оптимізації умов культивування продуцентів, внесення у середовище попередників біосинтезу, розробки рентабельних методів виділення ПАР та одержання штамів-надсинтетиків, у тому числі й рекомбінантних. The review represents the data concerning state and perspective of development of surface-active substances (SAS) commercial production. Now the high prime cost of microbial SAS is conditioned by large costs on their biosynthesis, recovery and purification of base product also low yields in production processes. The investigations, directed at decision of these problems are key and priority in biotechnology of microbial SAS. The efficiency of microbial SAS technologies can be higher due to using of cheaper raw materials as growth substrates, optimization of cultivation conditions, addition into medium of biosynthesis precursors and development of economically rational methods of SAS recovery and obtaining hyper-producing strains including recombinant microorganisms.
  • Ескіз
    Документ
    Современный уровень механизации труда на предприятиях Укрмакаронпрома
    (ЦНИИТЭИПищепром, 1983) Костюк, Владимир Куприянович; Гандзюк, Михаил Петрович; Цышевский, Владимир Григорьевич
    Рассмотрены вопросы повышения уровня механизации труда на предприятиях макаронной промышленности. Проведенный анализ степени охвата механизированным трудом работников макаронной отрасли за период 1976-1982 г.г. В основном ручной труд (46-68%) имеет перевагуу вспомогательном производстве. Акцентировано внимание на выявлении резервов и возможностях повышения уровня механизации труда за счет внедрения машин и оборудования на рабочих местах, в основном это на вспомогательных производствах, прежде всего с преимуществом ручного труда. The question of increasing mechanization pratsina enterprises pasta industry. The analysis of the degree ohvatu mechanized labor workers macaroni industry for the period 1976-1982 years Basically manual labor (46-68%) has perevahuu ancillary industries. The attention is focused on identifying and possibilities of increasing mechanization of labor through the introduction of machinery and equipment in the workplace, mainly in auxiliary industries, especially with the advantage of manual labor.