Статті
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Комплексна діагностика економічних показників діяльності для забезпечення фінансової безпеки страхових компаній(2024) Шірінян, Лада ВасилівнаРозвиток страхового ринку супроводжується нестабільними перехідними процесами, що можуть створювати загрози і ризики погіршення фінансового стану страховика. Саме тому актуальним стає питання комплексної діагностики економічних показників діяльності страхових підприємств для забезпечення фінансової безпеки. Фінансова безпека страховика розглядається в роботі як захищеність страховика від ризиків погіршення фінансового стану або як комплекс заходів страховика щодо усунення загроз погіршення фінансового стану для досягнення прийнятного рівня ризику діяльності протягом певного періоду часу та забезпечення фінансової стійкості страховика до зміни зовнішніх та внутрішніх загроз-чинників впливу на фінансовий стан. Метою дослідження є розробка методології комплексної діагностики економічних показників діяльності страховиків для забезпечення фінансової безпеки страхових компаній. З таких позицій в роботі запропоновано набір економічних показників діяльності страховиків для проведення комплексної діагностики за авторською методикою, в основу якого покладено дві групи показників: 1) показники фінансового стану, 2) показники фінансової безпеки. Враховано законодавчі вимоги та уповноважених органів щодо наведених показниківДокумент Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства на прикладі кондитерської фабрики ПАТ "Ласощі"(2020) Роганова, Ганна Олександрівна; Кравченко, Інна ВалеріївнаОдними з головних критеріїв стабільного фінансового стану підприємств є платоспроможність і ліквідність, які визначають здатність розрахуватися за своїми зобов’язаннями в поточному і майбутніх періодах. У роботі досліджено «ліквідність» та «платоспроможність» як категорію фінансів підприємств. Виявлено відмінності у тлумаченні понять ліквідності та платоспроможності, а також суперечливості взаємозв’язків між ними та іншими показниками фінансового стану підприємств. Постановка проблеми. На сьогодні існує проблема відсутності якісної методики оцінки ліквідності та платоспроможності українських підприємств, яка б дозволяла би фінансовим аналітикам на її основі приймати ефективні управлінські рішення. Метою статті є з’ясування ступеня ліквідності та платоспроможності об’єкта дослідження за допомогою різних методів дослідження (коефіцієнтного аналізу, аналізу балансу підприємства та матриці збалансування ліквідності) та розробка заходів, що дозволять покращити ліквідність та платоспроможність підприємства кондитерської промисловості. Теоретично-методологічною основою статті є фундаментальні положення фінансової науки у сфері управління ліквідністю та платоспроможністю підприємств. Під час виконання дослідження застосовано наступні загальнонаукові та спеціальні методи: аналізу та синтезу; аналогій та порівняльного співставлення; графічний метод; критичного аналізу існуючих методів аналізу; метод декомпозиції. Результати. Розраховано показники платоспроможності та ліквідності для «Виробничо-торгової кондитерської фірми «Ласощі» за період 2016–2018 років. Визначено, що ступінь платоспроможності суб’єктів підприємництва виражається через ліквідність їх балансу. Досліджено класифікацію активів балансу підприємства залежно від ступеня ліквідності та пасивів балансу залежно від термінів їх погашення. З’ясовано, що протягом дослідженого періоду ліквідність балансу підприємства не була абсолютною, спостерігався дефіцит абсолютно ліквідних оборотних активів, недостатність обсягів запасів і готової продукції, значне перевищення сум дебіторської заборгованості над кредиторською, та, як наслідок, неспроможність підприємства сплачувати свої поточні зобов'язання. З’ясовано, що оптимальним методом здійснення дослідження можливого ризику незбалансованої ліквідності є побудова матриці її балансування. Результати проведено аналізу підтверджують незбалансовану ліквідність, а саме, нестачу власних ліквідних ресурсів і виникнення стану неплатоспроможності підприємства. Практичне значення. Визначено основні фактори впливу на ліквідність та платоспроможність підприємства та запропоновані заходи щодо вдосконалення управління платоспроможністю та ліквідністю. Найкращим варіантом покращення фінансового стану підприємства можуть бути оптимізація величин і структури оборотних активів та підвищення якості управління короткостроковими зобов’язаннями. Отримані у статті результати можуть використовуватися фінансовими аналітиками під час здійснення практичної роботи з діагностики ліквідності підприємств. Перспективи подальших досліджень полягають в розробці заходів щодо підвищення ліквідності і платоспроможності досліджуваного підприємства. In the paper liquidity and solvency as a category of corporate finance have been researched. The differences in interpreting the concepts of liquidity and solvency, as well as the inconsistencies between them and other indicators of the financial state of enterprises have been revealed.The aim of the article is to determine the degree of liquidity and solvency of the object under study by using various research methods (the ratio analysis, the analysis of the balance sheet and liquidity balancing matrix) and to develop the measures to improve liquidity and solvency of the confectionery industry. Solvency and liquidity indicators for Lasoshchi Confectionery Factory for 2016-2018 have been calculated. It has been determined that the solvency of business entities is expressed through the liquidity of their balance sheet. The classification of balance sheet assets of the enterprise depending on the liquidity and liabilities of the balance sheet according to their repayment period has been studied. It has been defined that during the period under study the liquidity of the balance sheet was not absolute, there was a deficit of absolutely liquid working assets, the lack of volumes of stocks and finished products, and significant excess of receivables over accounts payable, and, consequently, the company could not pay its current liabilities. It has been determined that the best way to study the possible risk of unbalanced liquidity is to make a matrix of its balancing. The results of the analysis confirm the unbalanced liquidity, namely, the lack of own liquid resources and the insolvency of the enterprise. The main factors that have an impact on the liquidity and solvency of the enterprise have been identified, and the measures to improve the solvency and liquidity management have been suggested.Документ Оцінка ліквідності та платоспроможності підприємства кондитерської промисловості(2020) Роганова, Ганна Олександрівна; Щербакова, Каріна ВолодимирівнаУ статті досліджено такі категорії фінансів підприємств, як «ліквідність» і «платоспроможність». Виявлено відмінності у тлумаченні понять ліквідності та платоспроможності, а також суперечливість взаємозв’язків між ними та іншими показниками фінансового стану підприємств. З’ясовано ступінь ліквідності та платоспроможності об’єкта дослідження за допомогою різних методів дослідження (коефіцієнтного аналізу, аналізу балансу підприємства та матриці збалансування ліквідності). Розраховано показники платоспроможності та ліквідності для «Кондитерської фабрики «А.В.К.» м. Мукачево» за період 2015—2017років. Визначено, що ступінь платоспроможності суб ’єктів підприємництва виражається через ліквідність їхнього балансу. Досліджено класифікацію активів балансу підприємства залежно від ступеня ліквідності та пасивів балансу залежно від термінів їх погашення. З’ясовано, що протягом дослідженого періоду ліквідність балансу підприємства не була абсолютною, спостерігався дефіцит абсолютно ліквідних оборотних активів, недостатність обсягів запасів і готової продукції, значне перевищення сум дебіторської заборгованості над кредиторською, та, як наслідок, неспроможність підприємства сплачувати свої поточні зобов'язання. З’ясовано, що оптимальним методом здійснення дослідження можливого ризику незбалансованої ліквідності є побудова матриці її балансування. Результати проведеного аналізу підтверджують незбалансовану ліквідність, зокрема нестачу власних ліквідних ресурсів і виникнення стану неплатоспроможності підприємства. Визначено основні фактори впливу на ліквідність і платоспроможність підприємства та запропоновано заходи щодо вдосконалення управління платоспроможністю та ліквідністю. In the paper liquidity and solvency as categories of corporate finance have been researched. The differences in interpreting the concepts of liquidity and solvency, as well as the inconsistencies between them and other indicators of the financial state of enterprises have been revealed. The aim of the article was to determine the degree of liquidity and solvency of the object under study by using various research methods (the ratio analysis, the analysis of the balance sheet and liquidity balancing matrix) and to develop the measures to improve liquidity and solvency of the confectionery industry. Solvency and liquidity indicators for “AVK Mukachevo Confectionery Factory” for 2015—2017 have been calculated. It has been determined that the solvency of business entities was expressed through the liquidity of their balance sheet. The classification of balance sheet assets of the enterprise depending on the liquidity and liabilities of the balance sheet according to their repayment period have been studied. It has been defined that during the period under study the liquidity of the balance sheet was not absolute, there was a deficit of absolutely liquid working assets, the lack of volumes of stocks and finished products, and significant excess of receivables over accounts payable, and, consequently, the company could not pay its current liabilities. It has been determined that the best way to study the possible risk of unbalanced liquidity is to make a matrix of its balancing. The results of the analysis confirm the unbalanced liquidity, namely, the lack of own liquid resources and the insolvency of the enterprise. The main factors that have an impact on the liquidity and solvency of the enterprise have been identified, and the measures to improve the solvency and liquidity management have been suggested.Документ Зарубіжний досвід забезпечення платоспроможності страхових компаній(2009) Шірінян, Лада ВасилівнаДосліджено світову практику регулювання торгівлі страховими послугами. Узагальнено досвід забезпечення надійності страхових компаній у зарубіжних країнах для його можливого використання в Україні.Документ Основні принципи ефективного управління дебіторською заборгованістю підприємства(2014) Небильцова, Валентина Михайлівна; Остапенко, Наталія ВікторівнаЗдійснено аналіз наявної на сьогоднішній день проблеми управління дебіторської заборгованості з метою формування методів ефективного управління нею та підтримання рівня платоспроможності суб’єкта господарювання. The analysis of the currently available management problems of receivables in order to develop effective methods for managing and maintaining the solvency of the entity.Документ Діагностика і управління ризиком ліквідності підприємства(Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету "Економічна думка", 2012) Багацька, Катерина ВолодимирівнаУ статті проаналізовані методичні основи оцінки ліквідності підприємства, визначено поняття ризику ліквідності. Запропоновані практичні рекомендації щодо ідентифікації ризику ліквідності та розроблено систему управління ризиком ліквідності. The methodical bases of evaluation of the enterprise liquidity are analyzed. The determination of liquidity risk has been considered in the article. A practical recommendations to the liquidity risk and a system of liquidity risk management are proposed.Документ Функції санації промислових підприємств(2011) Мартиненко, Василь ПетровичУ статті визначено основні функції санації підприємств, які націлені на відновлення платоспроможності та підвищення ефективності господарської діяльності. In this article describes the main content of readjustment aimed to restore solvency and increase efficiency of economic activity.Документ Методика розробки плану фінансового оздоровлення підприємства(2011) Мартиненко, Василь ПетровичВ статті запропоновано план фінансового оздоровлення промислового підприємства, який забезпечить даному суб’єкту господарювання досягнення належного рівня платоспроможності та фінансової стійкості. The article prompted a financial recovery plan of the industrial enterprise, which provides this entity to achieve the proper level of solvency and financial stability.Документ Санація як комплексна реорганізаційна процедура оздоровлення суб’єктів господарювання(2010) Мартиненко, Василь ПетровичВизначено основний зміст санації підприємств, що націлена на відновлення платоспроможності та підвищення ефективності господарської діяльності. This article describes the main content of readjustment aimed to restore solvency and increase efficiency of economic activity.Документ Методика розрахунку стійкості підприємства(2001) Ткаченко, Надія МарківнаУ статті розглянуто структуру капіталу підприємства за джерелами утворення; на підставі Балансу підприємства визначена оцінка фінансової стійкості підприємства за відповідними коефіцієнтами; кодами рядків і відповідними сумами статей Балансу хлібозаводу щодо поточних зобов’язань у грошових коштах та їх еквівалентах по відношенню до поточних зобов’язань, рівень рентабельності Власного капіталу. The article reviews the capital structure of the company for the formation sources, based on the company's balance sheet is defined financial viability assessment of the relevant factors, lines of codes and corresponding amounts of balance sheet bakery on current liabilities in cash and cash equivalents in relation to current liabilities level of return on equity.