Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 10 з 28
  • Ескіз
    Документ
    After-COVID development of services in the framework of sustainable development
    (2021) Zharova, Liubov; Raksha, Natalia; Spitsyna, Anhelina; Karolop, Olena; Mirzodaeva, Tetiana
    Епідемія COVID-19 сильно вдарила по світовій економіці, не залишивши жодної галузі без наслідків. Індустрія подорожей і туризму найбільше постраждали від часткових і повних карантин у всьому світі. Вихід із рецесії та відновлення сектору мають відбуватися у форматі нової нормальності. У рамках цього дослідження було стверджено, що ще однією основою для розвитку туризму та гостинності є сталий розвиток. Обґрунтовується необхідність переосмислення галузі в напрямку стійкості у зв’язку із збереженням природи, переоцінкою соціокультурного середовища, перевагами активної участі в економіці та місцевому розвитку. Наголошується на необхідності вирішення першочергового – переосмислення чи швидкого одужання. Підкреслив, що сталий туризм повинен мати позитивний вплив, покращуючи рівень життя місцевих громад. Найголовніше – зайнятість місцевих у туристичному бізнесі. Забезпечення їхньої фінансової безпеки є важливим, особливо в такі періоди, як зменшення кількості туристів через пандемію. Сталий туризм є фінансово вигідним і вигідним для зацікавлених сторін.
  • Ескіз
    Документ
    Еколого-економічні аспекти використання сільськогосподарських угідь в умовах приватної власності та ринкових відносин
    (2011) Данкевич, Андрій Євгенович
    У статті проаналізовано еколого-економічні аспекти використання сільськогосподарських угідь в умовах приватної власності та ринкових відносин. Це зумовлює першочергове вирішення завдань щодо підвищення рентабельності сільськогосподарської продукції
  • Ескіз
    Документ
    Проблеми виробництва екологічно чистої продукції на радіаційно забруднених територіях Житомирської області
    (2001) Суліменко, Лариса Антонівна; Данкевич, Андрій Євгенович
    У статті проаналізовано питання виробництва екологічно чистої продукції на радіоактивно забруднених територіях Чорнобильської зони. Це зумовлює першочергове вирішення завдань щодо зменшення вмісту радіонуклідів у сільськогосподарській продукції, концентрації уваги на радіоекологічних аспектах виробництва, підвищенні матеріальної зацікавленості селян
  • Ескіз
    Документ
    Ефективність використання виробничих ресурсів в умовах корпоратизації
    (2011) Данкевич, Андрій Євгенович
    У статті проаналізовано ефективність виробництва в залежності від розмірів підприємств. За допомогою кореляційного аналізу визначено вплив факторів на економічну ефективність господарської діяльності. Висвітлено пропозиції щодо критеріїв формування розмірів підприємств
  • Ескіз
    Документ
    ISO standards in the concept of quality management of travel companies of Ukraine
    (2021) Baiev, Vadim; Bakhov, Ivan; Mirzodaeva, Tetiana; Kharchenko, Olena; Hopkalo, Larysa
    The article considers the system of forming a quality management system of a travel company based on ISO standards and proposes a model of quality management system based on a process approach, using elements of integrated management; a procedure for forming the quality management system of a travel company and a typical organizational structure of the quality management system of a tour operator.
  • Ескіз
    Документ
    Фінансовий ризик при формуванні стратегії сталого розвитку підприємства
    (2022) Березянко, Тамара Володимирівна; Костриця, Олександра Валентинівна; Дорошенко, Владислав Олександрович
    Стаття присвячена теоретичним та практичним аспектам з формуванню програми сталого розвитку при наявності фінансових ризиків на підприємстві. Проаналізовані різні поняття науковців, щодо таких термінів: «ризик», «фінансовий ризик» та «сталий розвиток підприємства». Розглянуто основні складові сталого розвитку підприємства та вплив на нього фінансового ризику. Проаналізовано ринок продуктів сухих сніданків в Україні та рівень фінансового стану досліджуваного підприємства ПрАТ «Лантманнен Акса», Проаналізовано вплив всіх фінансових показників та наявність фінансових ризиків. Запропоновано заходи щодо зниження фінансових ризиків, створено нова програма сталого розвитку ПрАТ «Лантманнен Акса». The article is devoted to theoretical and practical aspects of forming a ustainable development program in the presence of financial risks in the enterprise. Different сoncepts of scientists regarding the following terms are analyzed: "risk", "financial risk" and "sustainable development of the enterprise". The relevance of the implementation of sustainable development programs by enterprises is determined and the implementation of sustainable development programs at enterprises allows to obtain additional advantages in management and to react quickly to changes in the internal and external environment of the enterprise. The indicators of the economic, social and environmental spheres of the enterprise are considered, which allow us to assess the state of the оrganization in terms of sustainability, and the calculation of the indicators indicated in the article allows us to find the disproportions in the management of sustainable development of the enterprise and to see in which spheres, economic, social or ecological, is more active work to achieve sustainability.The main components of sustainable development of the enterprise and the impact of financial risk on it are considered. The market of breakfast cereals in Ukraine is analyzed, it can be stated that today the market is at a fairly high level of demand, which allows the company to operate successfully and the level of financial condition of the researched enterprise PJSC "Lantmann Aksa". looking at the limitations through COVID-19. It is determined that to develop a strategy to improve sustainable development, you must first assess the financial condition of the enterprise, using SWOT-analysis, calculation of financial performance, for which the following analyzes were developed: horizontal, vertical, comparative and financial ratios, profitability and level bankruptcy. The impact of all financial indicators and the presence of financial risks are analyzed, it is the sustainable development program that directly depends on these indicators, they help to accumulate free funds for its development, so the concepts of financial development and sustainable development are directly proportional. Measures to reduce financial risks have been proposed, and a new program for the sustainable development of PJSC Lantmann Aksa has been created, which allows bringing the company to a new level.
  • Ескіз
    Документ
    Стійкість розвитку: продовольча безпека та безпека харчування як результат стійкості продовольчої системи
    (2022) Кундєєва, Галина Олексіївна; Скопенко, Наталія Степанівна
    У статті обґрунтовано назрілу необхідність розробки нових походів до дослідження продовольчої системи, що обумовлена прискоренням трансформаційних процесів, зростаючою невизначеністю, новими викликами та загрозами. Визначено стратегічний напрямок цих досліджень – стійкість продовольчих систем. Обґрунтовано трактування продовольчої системи як сукупності всіх видів діяльності, включаючи взаємодію людей та мережі, які існують у суспільстві для перетворення первинних ресурсів у кінцеві товари, а також їх споживання та подальшу утилізацію. Продовольчу систему необхідно розглядати як складну систему, оскільки кожен із її компонентів може бути класифікований як самостійна система. Концептуальна структура продовольчої системи повинна відображати відносини, взаємодії, компроміси, механізми зворотного зв'язку та рушійні сили системних змін, які зрештою формують результати системи на кількох рівнях. Розглянуто методики оцінки стану продовольчої безпеки та наявність статистичних спостережень, які можна використовувати при визначенні дійсного стану продовольчої безпеки країни. Розроблено адекватну методику оцінки продовольчої безпеки и безпеки харчування країни. Побудова загального індикатору реалізується у три етапи: формування системи показників; визначення відповідних індикаторів і нормалізація значень; розрахунок інтегральних індикаторів і загального індикатора продовольчої безпеки та безпеки харчування. Уточнено систему індикаторів відповідно до кожного показника та обґрунтовані граничні критерії. Отримані результати свідчать про те, що в сучасній Україні досі не вирішено проблему продовольчої безпеки та безпеки харчування. Найгірші результати мають два показника, які висвітлюють соціально-економічні проблеми країни – це економічна доступність продовольства та споживання. З боку держави необхідно застосування різноманітних загальноекономічних та спеціальних важелів подолання бідності в країні. Результати дослідження можуть бути застосовані при розробці та реалізації комплексної системної продовольчої політики, яка підтримує перехід до стійких продовольчих систем. The article substantiates the urgent need to develop new approaches to the study of the food system, due to the acceleration of transformation processes, increasing uncertainty, new challenges and threats. The strategic direction of this research is determined - the sustainability of food systems. The interpretation of the food system as the totality of all activities, including the interaction of people and networks that exist in society for the transformation of primary resources into final goods, as well as their consumption and subsequent disposal, has been justified. The food system should be viewed as a complex system, since each of its components can be classified as an independent system. The conceptual structure of the food system should reflect the relationships, interactions, trade-offs, feedback mechanisms, and drivers of systemic change that ultimately shape system outcomes at multiple levels. The methods for assessing the state of food security and statistical observations that can be used in determining the actual state of food security in the country have been considered. Adequate methodology for assessing food security and nutrition security of the country has been developed. The construction of a common indicator is implemented in three stages: - formation of a system of indicators; determination of appropriate indicators and normalization of values; calculation of integral indicators and the general indicator of food security and nutrition security. The system of indicators according to each indicator was clarified and the limit criteria were substantiated. The results show that in modern Ukraine the problem of food and nutrition security has not yet been solved. The worst results have two indicators that illuminate the socio-economic problems of the country - the economic availability of food and consumption. On the part of the state it is necessary to apply various general economic and special levers to overcome poverty in the country. The results of the study can be applied in the development and implementation of a comprehensive systematic food policy that supports the transition to sustainable food systems.
  • Ескіз
    Документ
    Теоретичні та практичні аспекти забезпечення стійкого розвитку підприємств в сучасних умовах
    (2022) Скопенко, Наталія Степанівна; Когут, Оксана Олександрівна
    Стаття присвячена теоретичним та практичним аспектам забезпечення стійкого розвитку підприємств в сучасних умовах. Проаналізувавши та узагальнивши різні підходи авторів до визначення таких понять, як «стійкість», «розвиток», «стійкий розвиток», нами було запропоновано розглядати категорію «стійкість розвитку підприємства» як зміну підприємством свого якісного стану за обраним напрямком з метою підвищення стійкості в сучасних нестабільних умовах, коли підприємство в результаті господарської діяльності не наближається до межі втрати стійкості або ж швидко повертається до рівноважного стану. Охарактеризовано основні складові стійкого розвитку та визначено їх взаємозв’язок. Наведено принципи, які регламентують практичне втілення механізму стійкого розвитку підприємства: динамічності; системної цілісності; збалансованості матеріальної та інформаційної основ; пристосовуваності. Розглянуто етапи процесу формування механізму стійкого розвитку. Відзначено, що формування механізму стійкого розвитку підприємства є безперервним процесом, який протікає в умовах постійно мінливих факторів зовнішнього і внутрішнього середовища. Елементи цього механізму повинні мати властивості рухливості, урегульованості, проте ступінь їх гнучкості залежить від норм чинного законодавства, організаційно-правової форми підприємства, внутрішньої організаційної структури, кваліфікації та мотивації персоналу, конкуренції, джерел фінансових ресурсів. Розкрито сутність інструментарію менеджменту та визначено мету його застосування. Перераховано інструменти забезпечення стійкого розвитку підприємств з позицій трьох основних складових: економічної, соціальної та екологічної. Окремо зроблено акцент на тому, що досягнення цілей та результативності діяльності щодо забезпечення стійкого розвитку підприємства можливе лише з урахуванням певних особливостей, таких як: характер розвитку галузі підприємства; характер функціонування підприємства та характер стратегій, які використовує підприємство.
  • Ескіз
    Документ
    Формування та розвиток ринку екологічних товарів і послуг в Україні
    (2011) Харченко, Тетяна Борисівна; Сагайдак, Юлія Анатоліївна
    У статті визначені особливості локальних екологічних ринків, зокрема Карпатського регіону, показано їх формування та проблеми функціонування. Обґрунтовані перспективи щодо розвитку екологічного туризму у Карпатському регіоні.
  • Ескіз
    Документ
    Створення робочих місць у «зеленій» економіці
    (2015) Мостенська, Тетяна Леонідівна; Мостенська, Тетяна Геннадіївна; Ралко, Олександра Сергіївна
    У статті розглянуто сутність і принципи побудови «зеленої» економіки. Стверджується, що зелена економіка спрямована на зниження ризику для навколишнього середовища — середовища проживання людини і скорочення дефіциту природних ресурсів.