Статті

Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7372

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 8 з 8
  • Ескіз
    Документ
    Secondary products of tomato processing in the technologies of food products
    (2021) Benderska (Dushchak), Olga; Levkivska (Muzika), Tetiana
    Department of Canning Technology, National University food technology developed a comprehensive processing technology tomato raw materials. A feature of the proposed technology is additional use for processing of secondary resources of tomato processing – tomato seeds and tomatoes of technical ripeness. Кафедрою розроблено комплексну технологію перероблення томатної сировини. Особливістю запропонованої технології є додаткове використання для переробки вторинних ресурсів томатопереобки – томатного насіння та томатів технічної стиглості.
  • Ескіз
    Документ
    Biological value of tomato processing by-products
    (2021) Benderska (Dushchak), Olga; Bessarab, Alexander; Shutyuk, Vitaliy; Iegorov, Bogdan; Kashkano, Mariana
    The article analyzes the biological value of secondary products of tomato processing, namely tomato seeds, which, for the most part, is not considered as an object of processing. The use of secondary raw materials formed in the production of tomato products as a source of biologically active substances with their subsequent use in food technology is proposed. The results of theoretical and experimental studies of the biological value of tomato seeds. It has been found that tomato seeds have a high nutritional and biological value due to the high concentration of proteins, lipids, and carbohydrates. У статті проведено аналіз біологічної цінності вторинних продуктів томатопереробки, а саме томатного насіння, що, здебільшого не розглядається в харчовій промисловості як об’єкт перероблення. Запропоновано застосування вторинної сировини, що утворюється при виробництві томатопродуктів – томатного насіння, – як джерела отримання біологічно активних речовин з подальшим їх використанням в технологіях харчових продуктів. Наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень фізико-хімічного складу томатного насіння.
  • Ескіз
    Документ
    Effect of collagen based protein isolate "Bilkozine" on biological value of boiled sausages
    (2016) Ukrainets, Anatoliy; Pasichnyi, Vasyl; Polumbryk, Maksim; Polumbryk(Ivanova), Manyefa
    The methodology to measure the quality of dietary proteins for humans has been discussed for a long period of time. Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score (PDCAA Score) was recommended by FAO/WHO as the preferred method to evaluate dietary protein quality. Unfortunately, the true digestibility of the proteins is always higher, than apparent value since digestibility measurements take into account the fecal protein. Thus, several gastrointestinal models, simulating gastrointestinal transit of food and digestive processes in the stomach and small intestine have been proposed. In this work we were applied dynamic in vitro amino acids digestibility model, which has been validated for the digestion of a broad range of food products, including dairy, wheat and fish products.
  • Ескіз
    Документ
    Деякі аспекти використання вторинної томатної сировини в технологіях харчових продуктів
    (2018) Бендерська (Дущак), Ольга Вячеславівна; Бессараб, Олександр Семенович
    У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень фізикохімічного складу томатного насіння. Встановлено, що насіння томатів має високу харчову та біологічну цінність, яка зумовлена підвищеним вмістом білків, ліпідів, вуглеводів і наближена до сучасних рекомендацій щодо створення раціонів здорового харчування населення. Також насіння томатів багате поліненасиченими жирними кислотами, фосфоліпідами, макро- і мікроелементами, вітаміном Е. Однак його харчову цінність значною мірою знижують природні біологічно активні антиаліментарні речовини – інгібітори протеїназ. Авторами досліджено вміст та активність антипоживних речовин томатного насіння і запропоновано шляхи зниження трипсин інгібуючої активності. The article presents the results of theoretical and experimental studies of the biological value of tomato seeds. It has been found that tomato seeds have a high nutritional and biological value due to the high concentration of proteins, lipids, and carbohydrates. Accordingly, this value complies with modern recommendations on healthy diet for the population. Also, tomato seeds are rich in polyunsaturated fatty acids, phospholipids, macro- and micronutrient elements, vitamin E, and fber. However, its nutritional value is substantially reduced by natural biologically active anti-alimentary substances, namely proteinase inhibitors.
  • Ескіз
    Документ
    Гидролиз белков вареных колбас под влиянием трипсину
    (2017) Фурсик, Оксана Петровна; Страшинский, Игорь Мирославович
    В статье приведена информация гидролиза белков опытных образцов вареных колбас с использованием разработанной белоксодержащей композиции на основе белковых препаратов и гидроколлоидов. Гидролиз белков изучали под влиянием фермента трипсин. Показателя переваримости опытных образцов вареных колбас свидетельствует о том, что на данном этапе гидролиза показатель расщепления белков для опытных образцов незначительно отличается от контрольного. Полученные значения способности к перевариванию готового продукта в целом воспроизводят характеристики полноценных пищевых продуктов. The article contains information about protein hydrolysis of experimental samples of cooked sausages using the developed composition containing protein based on protein preparations and hydrocolloids. The proteins hydrolysis under the influence of the enzyme trypsin was studied. The digestibility index of cooked sausage samples indicated that the protein splitting index for experimental samples is slightly different from the control one at this stage hydrolysis. The obtained values of the digestibility finished product as a whole reproduced the characteristics of full-fledged food products.
  • Ескіз
    Документ
    Исследование способности к ферментации вареных колбас с белоксодержащей композицией
    (2017) Фурсик, Оксана Петровна; Страшинский, Игорь Мирославович
    Современные тенденции развития отечественной пищевой промышленности предусматривают рациональное использование всех видов сырья для получения новых продуктов. Согласно теории адекватного питания отбор продуктов в рацион человека должен быть сбалансированным не только по незаменимым веществам, удовлетворять потребности организма в энергии и питательных веществах, но и соответствовать природным механизмам ассимиляции пищи. В статье приведены данные способности вареных колбас к гидролизу под влиянием природных ферментов желудочно­кишечного тракта человека. Исследовано влияние разработанной белоксодержащей композиции и мяса птицы механической обвалки на данный показатель. Modern trends in the domestic food industry provide for rational use of all kinds of raw materials for new products. According to the theory of adequate nutrition selection of products in the human diet should be balanced not only indispensable substances to satisfy the body's need for energy and nutrients, but also conform to the natural mechanisms of assimilation of food. The article presents the data capacity of cooked sausages to hydrolysis under the influence of the natural enzymes in the gastrointestinal tract of humans. The influence of the developed protein-containing composition and mechanical deboned poultry meat on this indicator was studied.
  • Ескіз
    Документ
    Изменение количества и активности ингибиторов протеолитических ферментов в процессе их гидротермической обработки
    (2000) Ковбаса, Владимир Николаевич; Терлецкая, Вита Альбертовна; Кобылинская, Елена Валериевна
    В статье исследовано влияние гидротермической и экструзионной обработки на содержание ингибиторов трипсина в гречихе и горохе. Показано, что обработка способствует уменьшению количества ингибитора. Отмечено, что ингибиторы протеолитических ферментов гречихи более термостойки, чем ингибиторы гороха. The article is about hydrothermal and extrusion action process on quantity of buckwheat and pea trypsin inhibitors. Result is action process help to reduce of inhibitors quantity. The buckwheat inhibitors of proteolytic enzymes are more bake stable, than pea inhibitors.
  • Ескіз
    Документ
    Інгибітори трипсину гороху і ступінь руйнування їх при вирощуванні солоду
    (1993) Хіврич, Борис Іванович; Фролова, Наталія Епінетівна; Домарецький, Віталій Афанасійович; Шаповалюк, М. І.; Левінтон, Ж. Б.
    Визначено вміст і активність інгибіторів трипсину десяти сортів кормового і продовольчого гороху, вирощуваного в Україні. Вміст інгибіторів трипсину ІТ знаходиться в межах від 0,54 до 0,142 г/100 г гороху, трипсинінгибуюча активність ТІА - від 0,904 до 2,54 мг/г гороху. Вивчено вплив вирощування солоду на ступінь руйнування антитрипсинового чинника. Показано зниження в солоді гороху вмісту ІТ на 50-60 %, ТІА на 35-40% від початкового значення. Суттєве зменшення антитрипсинового чинника відбувається на четвертий день вирощування солоду. Defined content and trypsin inhibitor activity of ten varieties of food and feed peas grown in Ukraine. Content trypsin inhibitor IT ranged from 0.54 to 0.142 g per 100 g of peas trypsyninhybuyucha activity TIA - from 0.904 to 2.54 mg / g of peas. The effect of barley growing on the degree of destruction antytrypsynovoho factor. Shown in decline malt peas IT content 50-60%, TIA in 35-40% of the initial value. Significant reduction factor antytrypsynovoho happens on the fourth day of cultivation malt.