Автореферати
Постійне посилання на розділhttps://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7151
Переглянути
2 результатів
Результати пошуку
Документ Підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку з використанням додаткових реагентів(2012) Цирульнікова, Віта ВалентинівнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2012. В дисертаційній роботі теоретично обґрунтовано та експериментально підтверджено доцільність нових способів підвищення ефективності технологічних процесів очищення дифузійного соку, що ґрунтуються на використанні додаткових хімічних реагентів та природних сорбентів – комплексного реагенту «КРОСС-5», дигідрофосфату амонію, фільтроперліту на різних стадіях очищення. Встановлено, що використання високомолекулярного комплексного реагенту «КРОСС-5» в кількості 4,0·10-4…5,0·10-4% до м.с. після переддефеко- сатурації дозволяє не тільки суттєво покращити седиментаційно-фільтраційні властивості переддефекосатурованого осаду, а й підвищити чистоту соку ІІ карбонізації на 1,8…2,0 од., за рахунок збільшення ступеню видалення розчинних солей кальцію – на 71…81 %, барвних речовин – на 44…54 %. Експериментально встановлено, що при введенні у фільтрований сік І карбонізації дигідрофосфату амонію в кількості 0,10 % до м.с. внаслідок інтенсивної адсорбції на поверхні гідроксилапатиту ступінь осадження аніонів кислот та солей кальцію збільшується на 85,0 %, барвних речовин – на 55,0 %, ВМС – на 57,0 %, в тому числі білкових речовин і продуктів їх деструкції – на 70,0 %, що призводить до суттєвого підвищення чистоти соку ІІ карбонізації – в середньому на 2,0 од. Запропоновано і теоретично обґрунтовано механізм дії реагенту «КРОСС - 5», механізм утворення гідроксилапатиту в умовах вапняно- вуглекислотного очищення дифузійного соку при використанні дигідрофосфату амонію. Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.18.05 – технология сахаристых веществ и продуктов брожения. – Национальный университет пищевых технологий, Киев, 2012. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products. – National University of Food Technologies, Kiev, 2012. Results of the theoretical and experimental researches have been presented in the thesis concerning increase of the efficiency of raw juice purification with progressive predefecation, defecocarbonatation and use of flocculant “CROSS-5”. Addition of “CROSS-5” in the juice before removal predefecocarbonatation mud improved both the sedimentation/filtration properties and adsorptive capacity of the mud on 1st carbonatation and 2nd carbonatation. The mechanism of coagulation and adsorption of nonsugars and dye-stuffs of thin juice by use flocculant “CROSS-5” is scientifically proved. Thin juice had purity 1,4…2,0 units higher and calcium salts 71…81 % lower, colour – 44…54 % lower. The analysis and comparison of the numerous literary data and results of own researches are directed on the further development of technology of production the white sugar high-quality. The overview describes the mechanism of formation calcium apatites which can be used for the efficiency of raw juice purification by means using NH4H2PO4. The mechanism of adsorption of nonsugars and dye-stuffs of thick juice (after 1st carbonatation) is described.Документ Удосконалення технології вилучення цукрози із міжкристального розчину утфелю останньої кристалізації(2008) Подобій, Олена ВалеріївнаДисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – технологія цукристих речовин та продуктів бродіння, Національний університет харчових технологій, Київ, 2008. Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології вилучення цукрози із міжкристального розчину утфелю останньої кристалізації. На основі проведених досліджень науково обґрунтовано шляхи удосконалення технології вилучення цукрози із міжкристального розчину утфелю останньої кристалізації при додаванні хімічних реагентів і розроблено спосіб зниження вмісту цукру в мелясі. Встановлено, що в результаті гідратації цукрози в присутності трет-бутанолу відбувається перерозподіл співвідношення вільної і зв‘язаної вологи за рахунок дольових часток кожного із компонентів. Основний внесок в формуванні структури, яка утворюється при взаємодії цукрози з водою в присутності добавок хімічних реагентів, мають водневі зв‘язки. З’ясовано, що для зменшення розчинності цукрози, необхідно створення умов, які будуть полегшувати міжмолекулярну взаємодію її молекул. Це досягається шляхом введення добавок сполук, здатних до інтенсивної ближньої гідратації, або введенням речовин, ініціюючих ефект дальньої гідратації. Запропоновано класифікацію нецукрів за мелясотворною здатністю із урахуванням їх впливу на структуру водних цукрових розчинів. The thesis on competition of a scientific degree of Candidate of Technical Sciences on a speciality 05.18.05 – technology of sugary substances and fermentation products, National University for Food Technologies, Kiev, 2008. The thesis is devoted to improvement of technology for the sucrose of the mother liquor in the third massecuite. On the basis of carried out research and studies we have scientifically grounded the ways of perfection of the technology, aimed to extract the sucrose from the intercrystalline solution of fillmass of last solution, when added auxiliary means. Also we have developed the way to reduce the sugar content in the molasses. It was established that as a result of sucrose hydratation in the presence of tret-butanole we can obtain a redistribution of a free and combined humidity correlation at the expense of share parts of each of the components. The hydrogen connections have the main contribution in formation of the structure that is created at the interaction of sucrose with water in presence of additions with chemical reagents. It is established that in order to reduce the sucrose solubility it is necessary to create conditions, which could facilitate the intermolecular interaction of its molecules. It can be achieved by way of introducing the additions of compounds that are able to intensive close hydratation or by introducing the substances that initiate the effect of a long hydratation. We have formulated the main points of a modern classification of nonsugars by their molassegenic capability with consideration of the nonsugars effect on the structure of water sugar solutions. The developed way to reduce sugar content in the molasses with addition of tretbbutanole in the amount of 0,15…0,25 % to the mass of intercrystalline solution, approved at the Yuzefo-Mykholaiv Sugar Plant, allows to increase additional sugar putout to 0,03...0,06 %.