Міжнародна науково-технічна конференція бор предназначен для оперативных второстепенных измерений и будет очень удобен, когда необходимо измерить как угол враще­ ния, так и показатель преломления. Выводы: Исторически сложилось, что сахарная промышленность являет­ ся основной отраслью, где используются поляриметры. Именно поэтому для получения точно результата при анализе важно испо­ льзовать качественное оборудование мировых брендов. Современ­ ные приборы для химико-технического контроля сахарного произ­ водства создают предпосылки для обеспечения высокого качества белого сахара и снижения потерь при переработке сахарной свек­ лы различного качества. Час перебування розчину у випарній установці. Штангеєв Костянтин Остапович1 Час перебування розчину в випарної установці є однією з важ­ ливих характеристик її роботи, який впливає на технологічні по­ казники. Збільшення часу перебування поряд з підвищенням тем­ ператури кипіння призводить до зростання втрат цукру від термі­ чного розкладу і наростання кольоровості сиропу. Причому втрати цукру і наростання кольоровості цукрових розчинів корелюють між собою [1]. Питанню втрат цукру від термічного розкладання присвячено значну кількість експериментальних і теоретичних досліджень [1 - 3], які дозволили встановити основні закономірності розкладання сахарози. Було встановлено, що процес розкладання сахарози в розчині може бути представлений залежністю виду [1]: т = (ф - exp (- k • г)] (1) де: a- початкова маса сахарози; к- константа швидкості гідролізу сахарози, хв-1; т - тривалість реакції, хв. Константа швидкості гідролізу сахарози є функцією від темпе­ ратури, рН розчину [1] і може бути описана залежністю виду: 16,806- 566617 - pH 20,1676- 9064б9-0,01705Т +0,57 pH k = 10 т +10 т (2) де: Т = t + 273.16 - абсолютна температура процесу, К; рН - лужність середовища. 1 Інститут післядипломної освіти НУХТ 98 "Перспективи розвитку цукрової промисловості України” Час перебування розчину в випарних апаратах різних констру­ кцій і умов роботи досліджувався в ряді робіт [4,5]. Знаючи закон розподілу часу перебування розчину в апараті можна було б шля­ хом інтегрування із застосуванням залежностей (1,2) розрахувати загальну величину втрат цукру при випаровуванні. Однак функція розподілу часу перебування розчину в випарної установці є досить складною залежністю від конструктивних характеристик і режим­ них параметрів роботи випарної установки цукрового заводу. Аналіз залежностей (1 і 2) показав, що для умов в яких працю­ ють випарні апарати цукрового виробництва, залежність величи­ ни втрат цукру від термічного розкладання близька до лінійної від часу процесу. Це пояснюється тим, що хоча залежність (1) в зага­ льному випадку нелінійна, робочі параметри процесу припадають лише на початкову частину кривої експоненційної функції, де во­ на дуже близька до лінійної. Ці висновки узгоджуються з поло­ женнями робіт [1 і 2]. Лінійність залежності термічного розкладання сахарози від часу процесу дозволяє істотно спростити задачу визначення їх величи­ ни в випарної установці шляхом використання середнього часу перебування, яке визначається як відношення обсягу витрати ро­ зчину до величини обсягу розчину, що міститься в апараті: T = Vp/Va (3) В цьому випадку, знаючи величину об'ємної витрати розчину із випарного апарату, і його густину можливо визначити величину середнього часу перебування розчину в кожному випарної апара­ ті, а потім і в випарної установці в цілому. За середнім часу пере­ бування розчину в кожному випарної апараті і температурному режимі випарної установки можливо по залежностям (1-3) розра­ хувати втрати цукру в кожному з випарних апаратів і в випарної установці. Розрахунки були виконані для умов цукрового заводу продук­ тивністю 6000 тонн переробки буряка в добу з випарної установ­ кою укомплектованою випарними апаратами з природною цирку­ ляцією. 99 Міжнародна науково-технічна конференція Розрахунок об’єму розчину в випарних апар іCl Ко­ рпус Площа поверхні теплооб- міну,м2 Відносний рівень со­ ку, % Об’єм соку в аппара- ті, M3 Витрата соку із апарату, м3/год. Середній час пере­ бування, хв.. 1А 2360 25 9,527 227,42 2,51 1Б 1769 25 8,380 197,23 2,55 2А 3010 35 14,273 148,45 5,77 2Б 2360 35 12,040 118,19 6,11 ЗА 2400 45 13,961 93,86 8,92 ЗБ 2400 45 13,961 76,94 10,89 4А 2360 55 15,200 57,78 15,79 4Б 1499 55 10,563 49,86 12,71 5А 1769 65 12,907 43,47 17,82 5Б 978 65 9,082 41,24 13,21 Всього по випарній установці 83,1 Визначення величини термічного розкладу цукру в випарній установці при рН20 очищеного соку 8,5. Корпус Темпера­ тура ки­ піння, °С рН Константа швидкості розкладення Втрати цукру, кг/год. % к м.цукру % к м.бур. 1А 123,59 6,84 0,0000509443 4,273 0,013 0,001864741 1Б 123,59 6,84 0,0000509443 4,334 0,013 0,001891178 2А 117,12 6,95 0,0000237270 4,568 0,014 0,001993166 2Б 117,12 6,95 0,0000237270 4,839 0,015 0,002111763 ЗА 109,62 7,07 0,0000096194 2,865 0,009 0,001250204 ЗБ 109,62 7,07 0,0000096194 3,495 0,010 0,001525081 4А 100,74 7,21 0,0000032313 1,702 0,005 0,000742781 4Б 100,74 7,21 0,0000032313 1,371 0,004 0,000598156 5А 90,40 7,37 0,0000008767 0,521 0,002 0,000227463 5Б 90,40 7,37 0,0000008767 0,387 0,001 0,000168695 Всього по випарній установці 27,969 0,084 0,012204534 100 "Перспективи розвитку цукрової промисловості України” Вплив неочищеного соку на величину розкладу цукру у випарній установці Література 1. Сапронов А.Р., Колчева Р.А. Красящие вещества и их влияние на качество сахара.- М.: Пищевая промышленность, 1975.-347 с. 2. Требин Л.И., Синат-Радченко 3. Vukov K. A szacharoz hidrolise es a hidrolizistermekek bomlasa kulonos tekintettel arepacukorgyartas muveletery. - “Cukoripari Kutatointezet Kozlemenyei”, Budapest, 1964, № 9, р. 1-51. 4. Матвиенко Б.А., Тобилевич Н.Ю., Ардашев В.А. Определение продолжительности пребывания сока в выпарной установке свек­ лосахарного завода. - «Сахарная промышленность», 1976, № 1. 5. Witte G.Der Einsatz von kontinuierlichen Verdampfungskristallisatoren in einer Zuckerfabrik mit nur einer Produktqualitat, dargestellt am Beispiel der Zuckerfabrik Wabern.- Zuckerindustrie, 1987, № 5. 6. Тобилевич Н.Ю. Уточнение методики расчета выпарных установовк сахарной промышленности.-«Сахарная промышлен­ ность», 1972, № 2, с.20-24. 101