УДК 614.37 Нещадим Л.П., ст. викладач, Слободян О.П., к.т.н., домені, Заєць В.А., асистент кафедри безпеки життєдіяльності Національний університет харчових технологій НЕБЕЗПЕКИ, ЯКІ ПРИХОВУЄ ПЛАСТИКОВИЙ ПОСУД Відомо, що на здоров’я людини впливають; спосіб життя - 50 %, на* вколишнє середовище - 20-50 %, генетична схильність - 15-20 %, охорона здоров’я - 10 %. Серед факторів, які впливають на наше здоров’я, важлива місце займає здорове, раціональне харчування. Правильне харчування - пер- ший ключ до здоров’я і доброго самопочуття, без яких важко досягнути мак­ симальної працездатності. Древньогрецькому філософу Сократу належить вислів: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити». Але сьогодні здоров’я людини залежить і від того, з чого виготовлено посуд, з якого ми споживаємо їжу та різні напої, в якій упаковці зберігаються харчові продукти. Зараз дуже активно людина використовує пластикову тару, харчові упаковки, одноразовий посуд. Полімери, з яких виготовляється одноразовий посуд, інертні, нетоксичні і не «мігрують» в їжу. Але проміжні речовини, технологічні добавки, розчинники, а також продукти хімічного розпаду здат­ ні проникати в їжу і отруїти людину. Процес отруєння продуктів може відбу­ ватися під час їх зберігання в пластиковому посуді або при нагріванні. Крім того, полімерні матеріали схильні до зміни (старіння), внаслідок чого з них виділяються продукти руйнування. Тому при використанні одноразового по­ суду варто знати азбуку маркування. Для сортування пластику розроблене інтернаціональне маркування, трикутник, утворений стрілками, з цифрою усередині. Зазвичай таке маркування ставлять на дні посуду або тари, також можливий варіант внизу пляшки. Під трикутником, разом або замість цифри, може бути вказаний буквений код пластику. Поліетилентерефталат (РЕТ). Одноразові склянки, тарілки, виделки, ложки, ножі, пляшки для води, газованої води, пива, молочних продуктів і рослинних олій з позначкою РЕТ виготовляють з поліетилентерефталату. Йо­ го забороняється використовувати в мікрохвильовій печі і заповнювати гаря­ чою їжею. У РЕТ-посуду є термін придатності - один рік, після закінчення якого можуть виділятися шкідливі речовини, тому не треба його купувати про запас. Якщо це пляшки з водою, газованою водою або рослинною олією, то вони теж не можуть зберігатися більше року. Користуватися цим посудом треба тільки один раз. Виняток становлять тільки пляшки з-під мінеральної і Природокористування і сталий розвиток; економіка, екологія, управлінні! 370 Секція 6. Формування культури безпеки і екологічного світогляду населення як передумова сталого розвитку держави столової води, їх можна споліскувати, але нічого, окрім води, в них повторно наливати не можна. Тобто компоти, морси, соки, холодні чаї і молоко в такій тарі зберігати небажано. Полістирол (PS). Дуже обережним потрібно бути при використанні посуду з полістиролу. Полістироловий посуд при високих температурах ви­ діляє отруйні речовини, тому його можна використовувати тільки для холод­ них харчових продуктів. Цей посуд хрусткий і легко ламається, витримує те­ мпературу до 70°С. Якщо використовувати такий посуд для гарячої страви - разом з нею можна отримати ще й серйозну дозу токсичних стиролів. Стирол накопичується в печінці і нирках та може призвести до серйозних захворю­ вань, зокрема до цирозу печінки, загострення алергії. Більш екологічно чис­ тими зразками одноразового посуду є склянки й посуд, виготовлені з пінного полістиролу або пінополістиролу. Всі інші матеріали у Європі і США вико­ ристовують тільки для висаджування розсади. Полікарбонат та інші пластмаси (О, OTHER, тобто «ІНШЕ»). За­ стосовують для виробництва дитячих пляшечок, багатошарової упаковки і пляшок для води багаторазового вживання. Полікарбонатний (PC) посуд найбільш безпечний і дуже практичний. На вигляд він схожий на керамічний або фарфоровий. Полікарбонатний посуд не б’ється і не окислюється, він на­ стільки стійкий до високих температур, що з нього виготовляють форми для випікання. Поліпропілен (РР). РР використовують для виробництва склянок і ба­ ночок, посуду для гарячих блюд, пакувальної харчової плівки і контейнерів для продуктів. Посуд з поліпропілену (РР) може витримати високі темпера­ тури (до 1000°С), тому в ньому можна підігрівати їжу в мікрохвильовій печі, також з нього можна пити гарячий чай або каву. Цей посуд не можна викори­ стовувати дляв жирів - при контакті з ними поліпропілен руйнується і виді­ ляє такі токсичні речовини, як формальдегід. РР також не призначений для алкоголю. Якщо пити з такої склянки горілку, страждають не лише нирки, але й зір. 1 Посуд з меламіну (єдиного маркування не існує). Посуд з меламіну, як правило, виготовлений з сополімеру меламіну з формальдегідом. При кон­ такті з харчовими продуктами, а особливо після миття, виділяє формальдегід у великих кількостях. Такий посуд підходить тільки для холодної нерідкої їжі. У деяких країнах Європи він навіть заборонений. В Україні продаж тако­ го посуду дозволено, але купувати його вкрай небажано. Повторне використання одноразового посуду є небезпечним для здо­ ров’я, оскільки насичує організм сполуками кадмію, свинцю та формальдегі­ ду, Матеріали, які використовуються при виготовленні одноразового посуду, можуть викликати онкологічні захворювання. Але лише у тому випадку, ко- .ли одноразовий посуд виготовляється на безконтрольному виробництві або 371 Природокористування і сталий розвиток: економіка, екологія, управління неправильно зберігається. Тоді полімерні матеріали, які входять до складу виробу виділяють в навколишнє середовище різні токсичні сполуки. Таких сполук може налічуватися до п’ятнадцяти. Вони є небезпечними для здоров’я і якщо потраплять в організм з їжею, то можуть стати причиною поганого самопочуття: спостерігається відчуття незрозумілого дискомфорту, головний біль, загальна втома, алергія, навіть напади бронхіальної астми. Під час про­ ведення експериментів над тваринами, вчені довели, що деякі токсичні спо­ луки при попаданні в організм можуть стати причиною злоякісних пухлин і навіть природженої потворності - при попаданні в організм вагітної жінки. У супермаркетах у харчову плівку фасують масло, халву, печиво, але її найчастіше виготовляють зі звичайного поліетилену із позначкою HDPE і цифрою 2. Зберігати у такій плівці масло чи маргарин не можна, поліетилен не стійкий до жирів, тому ми власноруч отруюємо їжу. Полівінілхлорид (ПВХ) - надзвичайно дешевий, але після тривалого зберігання починає виділятися вінілхлорид, який є канцерогенною речови­ ною та маркується позначками у вигляді трійки у трикутнику або PVC. Зовні полівінілхлорид можна відрізнити, натиснувши на пляшку нігтем, за білим відбитком на пляшці. Європейські країни вже давно почали відмовлятися від пластику для виготовлення посуду, який завдає шкоди не тільки здоров’ю, але й розклада­ ється в землі сотні років. З цієї причини в розвинених країнах пластик замі­ нюють картонним одноразовим посудом. Він не токсичний, термостійкий, безпечний для розігріву їжу у мікрохвильовій печі, легко утилізується, пере­ робляється, розкладається під дією атмосферних опадів і не може бути вико­ ристаний вдруге. При дотриманні всіх правил використання пластикового одноразового посуду, тари і упаковки, ці товари не принесуть шкоди здоров’ю, а навпаки, полегшать життя. ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ 1. Кривда М. Пластиковий посуд: зручно, але шкідливо!/ М. Кривда // Голос України. - 2009. - 12 листопада. - С. 9 2. Мельник А. М. Пластиковий посуд - зона ризику!/ А. М. Мельник // Безпека життєдіяльності. - 2009. - № 12. - С. 27-29. 3. Садовський О.Л. Пластиковий посуд зручний і небезпечний, 11.05.2012 Режим доступу: http://nmc- rivne.ucoz.ua/publ/inshe/plastikovij_posud_zruchnii_i_nebezpechnim/3-l-0-23 372