УДК 338.45: 330.341.1 Ю.О Васютинська, Н.Л. Кузьмінська АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ У статті проводиться аналіз інноваційної діяльності підприємств хар- чової промисловості, при цьому харчова промисловість і її галузі розгляда- ються згідно класифікації видів економічної діяльності (КВЕД). Ключові слова: інновації, інноваційна діяльність, КВЕД. Табл. 3. Рис. 2. Літ. 10. Ю. О. Васютинская, Н. Л. Кузьминская АНАЛИЗ ИННОВАЦИОННОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ ПРЕДПРИЯТИЙ ПИЩЕВОЙ ПРОМЫШЛЕНОСТИ В статье проводится анализ инновационной деятельности предприятий пищевой промышленности, при этом пищевая промышленность и ее отрас- ли рассматриваются согласно классификации видов экономической деятель- ности (КВЭД). Ключевые слова: инновации, инновационная деятельность, КВЭД. Y.O.Vasyutinskaya, N.L. Kyzminskaya ANALYSIS OF INNOVATIVE ACTIVITY OF ENTERPRISES OF FOOD INDUSTRY The article analyzes the innovation of the food industry, and the food industry and its industry are considered under the Nomenclature of Activities European Community (NACE). Key words: innovation, innovation activities, NACE. Світова криза показала наскільки непередбачуваними можуть бути її нас- лідки для кожної із держав, незалежно від їх позицій і місця у світовій еко- номіці. Криза змусила переглянути і внести відповідні зміни у стратегічні задачі кожної держави. Для України, на нашу думку, важливим висновком має стати те, що наша економіка інерційно залежна від економік розвинених країн. І тому усі заходи, спрямовані на подолання наслідків кризи мають вра- ховувати цей висновок. При проведенні економічної політики держави досить актуальним є пи- тання інноваційного розвитку. Так майже кожного року Верховна рада Укра- їни видає матеріали Парламентських слухань «Стратегія інноваційного роз- витку України». Наприкінці серпня минулого року, за ініціативою Комітету з питань науки і освіти парламентське видавництво видало книгу «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів» [1]. Результатом реалізації даної стратегії, як і у попередніх редак- ціях, «має стати утвердження в Україні інноваційної моделі її економічного і соціального розвитку, підвищення ефективності використання інтелектуаль- ного потенціалу країни, всіх її людських і природних ресурсів, забезпечення підвищення конкурентоспроможності національної економіки, досягнення стабільного сталого розвитку і підвищення добробуту громадян. Реалізація Стратегії створить можливості для успішного просування України по шляху розбудови економіки і суспільства, заснованих на знаннях [5]». Але з ряду причин, таких як нормативно-правове забезпечення, організація науково- технічної і освітньої діяльності, недостатнє фінансування тощо, на жаль наша держава продовжує відставати від розвинених країн. Постановка проблеми. Харчова промисловість є однією з галузей украї- нської промисловості, що розвивається найбільш швидкими темпами. Саме ця галузь із найменшими втратами пережила кризовий період і з початку 2010 року нарощує обсяги виробництва. Для стратегічного планування на- прямів інноваційної діяльності харчових підприємств необхідно спочатку провести аналіз основних показників результативності інноваційної діяльно- сті по підгалузях харчової промисловості і визначити стан інноваційного роз- витку кожної з них. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Питання інноваційного розви- тку економіки досліджувались багатьма вченими, їм присвячені численні на- укові розробки таких українських науковців, як О. Амоша [1], А. Гальчинсь- кий [2], В. Гейць [2], О. Лапко [4], Л. Федулова [11]. Проте, практично відсу- тні галузеві дослідження щодо інноваційної діяльності, в тому числі в харчо- вій промисловості України. Метою дослідження є аналіз інноваційної діяльності підприємств харчо- вої промисловості України згідно КВЕД, що дасть змогу зіставляти і узго- джувати дані національної статистики зі статистикою країн світового співто- вариства. Основні результати досліджень. Для аналізу загальнопромислових та галузевих тенденцій харчова промисловість і її галузі, у даній статті, будуть розглядатися згідно КВЕД. КВЕД є складовою системи національних класифікаторів. Вона була роз- роблена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 326 від 04.05.93 «Про Концепцію побудови національної статистики України та Державну програму переходу на міжнародну систему обліку і статистики». Розроблення КВЕД здійснено на базі міжнародної статистичної класифікації видів діяльності Європейського Союзу – Nomenclature of Activities European Community (NACE, Rev.l, mod.7). З 01.04.2006 р. вступила в дію нова редак- ція Державного класифікатора видів економічної діяльності, вона діє і до ни- ні. У таблиці 1 подано ту частину КВЕД, яка має відношення до проведеного в статті аналізу. Таблиця 1. Класифікація видів економічної діяльності промисловості України Розроблено за [8] Код КВЕД Назва Секція С Добувна промисловість Секція D Переробна промисловість Підсекція DA Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів Розділ 15 Виробництво харчових продуктів, напоїв Група 15.1 Виробництво м'яса та м'ясних продуктів Група 15.2 Виробництво рибних продуктів Група 15.3 Перероблення та консервування овочів та фруктів Група 15.4 Виробництво олії та тваринних жирів Група 15.5 Виробництво молочних продуктів та морозива Група 15.6 Виробництво продуктів борошномельно-круп'яної промисловості, кро- хмалю та крохмальних продуктів Група 15.7 Виробництво готових кормів для тварин Група 15.8 Виробництво інших харчових продуктів Група 15.9 Виробництво напоїв Розділ 16 Виробництво тютюнових виробів Секція Е Виробництво та розподілення електроенергії, газу та води Перш ніж перейти до аналізу інноваційної діяльності підприємств харчо- вої промисловості, слід розглянути місце харчової галузі в переробній про- мисловості та промисловості загалом. Із рис. 1 видно, що лідируюче місце за обсягом реалізованої промислової продукції протягом 2007 – 2009 рр. займає переробна промисловість, і цей показник становить в середньому 2/3 усього обсягу реалізованої промислової продукції. 9% 10% 9% 77% 76% 72% 14% 14% 19% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 2007 2008 2009 Секція Е. Виробництво та розподілення електроенергії, газу та води Секція D. Переробна промисловість Секція С. Добувна промисловість Секція D. Переробна промисловість 81% 81% 74% 19% 19% 26% 0% 20% 40% 60% 80% 100% 2007 2008 2009 Підсекція DA. Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів Інші галузі переробної промисловості Рис. 1. Розподіл обсягу реалізованої промислової продукції за основними видами економічної діяльності у 2007 - 2009 рр., % Розроблено за [3, 6, 7] За КВЕД підсекція DA (виробництво харчових продуктів, напоїв та тю- тюнових виробів) складається з виробництва харчових продуктів, напоїв (ро- зділ 15) і з виробництва тютюнових виробів (розділ 16). Оскільки за обсягом реалізованої продукції на виробництво тютюнових виробів протягом остан- ніх трьох років припадає не більше 2 % обсягу продукції переробної промис- ловості, то далі у статті під харчовою промисловістю слід розуміти лише ви- робництво харчових продуктів та напоїв (розділ 15). За даними офіційної статистики в 2007 та 2008 роках обсяг реалізованої про- дукції харчової промисловості склав близько 17 % від обсягу реалізованої проду- кції переробної промисловості, а в 2009 р. – майже 24 %. Але це збільшення від- булося не лише за рахунок зростання обсягу реалізованої продукції харчової промисловості, а і за рахунок зменшення загального обсягу реалізованої продук- ції переробної промисловості. Протягом останніх трьох років, обсяг реалізованої продукції харчової промисловості лише збільшувався і в 2009 р. зріс на 28,5 % в порівнянні з 2008 р. і на 44,5 % в порівнянні з 2007 р. В Україні промислове виробництво харчових продуктів здійснюють майже 8 тисяч підприємств, на яких працюють близько пів мільйона осіб (13,8 % зайня- тих у промисловості). Номенклатура продукції перевищує 4 тисячі найменувань [9]. Харчова промисловість складається з дев’яти підгалузей (групи 15.1 – 15.9, табл. 1). Вклад кожної підгалузі в обсяг реалізованої продукції харчової промис- ловості в 2009 р. представимо на рис. 2. Як видно з рис. 2 в 2009 р. близько половини в обсязі реалізованої харчової продукції становлять виробництво напоїв та виробництво інших харчових про- дуктів, майже однакові часки займають м’ясна та молочна галузі. Найменшим є вклад рибної, борошнокрупяномельної галузі, виробництва кормів для тварин та переробки і консервування. вир-во мۥясних продуктів 14,8% вир-во рибних продуктів 1,5% переробка та консервування 5,4% вир-во олії та жирів 8,6% вир-во мол.продуктів та морозива 16,0% вир-во продуктів борошна, крупів, крохмалю 3,4% вир-во кормів для тварин 4,2% вир-во інш. харч. продуктів 21,7% вир-во напоїв 24,3% Рис. 2. Розподіл обсягу реалізованої продукції у харчовій промисловості за видами економічної діяльності в 2009 р, % Розроблено за [3, 6, 7] Також слід зазначити, що виробництво інших харчових продуктів є сумар- ним показником, який включає в себе виробництво хліба та хлібобулочних виро- бів; сухарів, печива, пирогів і тістечок тривалого зберігання; цукру; какао, шоко- ладу та цукристих кондитерських виробів; макаронних виробів; чаю та кави; прянощів та приправ; продуктів дитячого харчування та дієтичних продуктів; ха- рчових продуктів, не віднесених до інших групувань, тому він не може бути зна- чущим в порівнянні з показниками інших підгалузей. За проведеним авторами аналізом статистичних даних найбільший вклад у сумарний показник вносять виробництво хліба та хлібобулочних виробів; сухарів, печива, пирогів і тістечок тривалого зберігання; цукру. Щодо обсягу реалізованої інноваційної продукції, то харчова промисловість займає третє місце в загальному обсязі реалізованої інноваційної промисло- вої продукції (15,5 %) і таким чином значною мірою визначає розвиток україн- ської економіки загалом. Відповідно до визначення інноваційної продукції [6], з 2007 р. її поділяють на «нову для ринку» і «нову для підприємства». Мінімальним рівнем новизни для зарахування виробленого товару до категорії «інновація», є новизна для підпри- ємства. Вклад кожної підгалузі харчової промисловості в обсяг реалізації іннова- ційної продукції за рівнем новизни подамо у таблиці 2. Таблиця 2. Обсяг реалізованої промислової та інноваційної продукції протягом 2007 – 2009 рр. галузями харчової промисловості Розроблено за [3, 6, 7] За даними офіційної статистики (таблиця 2), частка інноваційної продукції в переробній промисловості протягом досліджуваного періоду знижувалась. В ха- рчовій галузі у 2008 р. проти 2007 р. цей показник знизився на 1,8 відсоткових пункти, але у 2009 р. знову зріс на 0,9 %. По переробній промисловості обсяг ре- алізованої продукції, що є новою для ринку в 2009 р. скоротився майже в 3 рази порівняно з 2007 р., при цьому обсяг реалізації такої продукції в харчовій проми- Галузі промисловості Роки Обсяг реалі- зованої промислової продукції (тис. грн.) з нього Іннова- ційної проду- кції, у % до гр. 1 Обсяг реалізованої інноваційної проду- кції, що є новою для ринку Обсяг реалізованої інноваційної продук- ції, що є новою тільки для підприємства всього (тис. грн.) у % до гр. 1 всього (тис. грн.) у % до гр. 1 А В 1 2 3 4 5 6 Переробна промис- ловість (D) 2007 461055049,4 8,3 21595214,8 4,7 16608782,1 3,6 2008 588525296,5 7,7 14311530,2 2,4 31116901,0 5,3 2009 479806976,6 6,5 8165177,3 1,7 22886850,3 4,8 Виробництво харчо- вих продуктів, напо- їв (DA 15) 2007 79267466,1 5,0 1253301,7 1,6 2670420,2 3,4 2008 102276659,4 3,3 845792,4 0,8 2522456,8 2,5 2009 114336814,2 4,2 1061990,7 0,9 3752266,7 3,3 Виробництво м’яса та м’ясн. продукції ( DA 15.1) 2007 11129321,7 2,5 32914,4 0,3 254316,3 2,3 2008 16176839,5 1,8 52264,2 0,3 250237,7 1,5 2009 16975741,7 1,8 48544,5 0,3 261460,3 1,5 Виробництво риби та рибн. продудції (DA 15.2) 2007 994348,5 1,4 672,3 0,1 13423,7 1,3 2008 1489675,3 3,0 12897,6 0,9 31993,7 2,1 2009 1726310,5 2,4 174,0 0 41430,5 2,4 Перер. та консерв. овочів і фрукт (DA 15.3) 2007 5088884,3 0,8 34537,2 0,7 6449,3 0,1 2008 5596506,4 3,9 85037,9 1,5 136653,7 2,4 2009 6218705 2,7 71701,2 1,2 94920,9 1,5 Виробництво олії та твар. жирів (DA 15.4) 2007 4155696,9 9,3 117,3 0 385497,1 9,3 2008 6733742,2 2,6 9382,5 0,1 170041,4 2,5 2009 9852606,9 4,6 10901,8 0,1 445470,2 4,5 Виробництво мол. прод. та морозива (DA 15.5) 2007 15030320,5 4,9 155710,1 1,0 591868,0 3,9 2008 17532670,2 2,1 64208,4 0,4 296901,7 1,7 2009 18309675 2,4 73341,6 0,4 365836,5 2,0 Виробництво прод. боршн. та крупян. (DA 15.6) 2007 2888964,8 1,3 0 0 38259,5 1,3 2008 4336693,5 0,7 115,5 0 30275,9 0,7 2009 3856959,7 0,5 149,0 0 19731,7 0,5 Виробництво кормів для тварин (DA 15.7) 2007 1998626,4 0,6 120,7 0 12024,1 0,6 2008 2973704,5 5,2 0 0 153443,0 5,2 2009 4771855,0 3,2 0 0 152439,2 3,2 Виробництво інших продуктів (DA 15.8) 2007 17500861,8 2,4 271562,6 1,6 323683,4 1,8 2008 22549084,2 7,0 350367,4 1,6 1206679,3 5,4 2009 24876389,5 7,4 354698,2 1,4 1489226,1 6,0 Виробництво напоїв (DA 15.9) 2007 20480441,2 8,8 757667,1 3,7 1044898,8 5,1 2008 24887743,6 2,1 271518,9 1,1 246229,5 1,0 2009 27748570,9 5,0 502480,4 1,8 881751,3 3,2 словості за відповідний період зменшився лише на 15 %. Це свідчить про те, що підприємства намагаються втримати свої позиції та розширити виробництво не за рахунок ризику виведення нового товару на новий ринок, а запроваджуючи у виробництво товари, які вже знайшли своє місце на ринку, і в більшості мають прогнозовані обсяги реалізації. В середньому протягом 2007 – 2009 рр. найвищий відсоток інноваційної про- дукції у харчовій промисловості мають такі підгалузі, як виробництво інших продуктів (5,6 %), виробництво напоїв (5,3 %) та виробництво олії та тваринних жирів (5,5 %). У всіх підгалузях частка інноваційної продукції, що є новою для ринку знач- но менша частки інноваційних товарів, що є новими лише для підприємства. В п’ятірку лідерів по реалізації товарів, що є новими для ринку ввійшли: виробниц- тво напоїв, виробництво інших продуктів (цукру, печива, шоколаду та ін.), виро- бництво молочних продуктів та морозива, переробка та консервування овочів і фруктів та виробництво м’яса та м’ясної продукції. Найбільший показник (2,2 %) нової для ринку продукції має виробництво напоїв, нової для підприємства (5,4 %) – виробництво олії та тваринних жирів. Найнижчою є частка інноваційної продукції в борошнокруп’яномельній галузі (0,8 %). При аналізі інноваційної діяльності харчової промисловості слід особливу увагу звернути на одну із важливих причин стримування розвитку інноваційної діяльності підприємств – фінансування, якому в нашій країні на жаль не приділя- ється належна увага. Для України у 2007 році рівень фінансування у сфері інновацій складав лише 0,85 % ВВП [3], тоді як для країн ЄС середній показник фінансування у 2006 році становив 1,7 % ВВП, до того ж у рамках ЄС прийнято орієнтир для визначення обсягів фінансування розвитку інноваційної складової, який до 2011 року пови- нен становити не менше 4 % національного ВВП. Як свідчать дані офіційної статистики (таблиця 3), за період 2007 – 2009 рр. фінансування інновацій на підприємствах як переробної, так і харчової, промис- ловості в основному здійснювалося за рахунок власних коштів, причому у 2008 і 2009 р. для харчової промисловості – тільки за рахунок власних коштів. Можли- во це є однією із причин того, що за розглядуваний період скоротилася загальна сума витрат на інновації в харчовій галузі: у 2008 р. цей показник знизився на 20,5 %, у 2009 р. – на 41,3 % проти 2007 р. Таблиця 3. Обсяг фінансування інновацій в харчовій промисловості за період 2007 – 2009 рр. Розроблено за [3, 6, 7] Галузі промисловості Роки Загальна сума вит- рат на ін- новації, (тис. грн.) З них, які фінансуються за рахунок коштів, у % до гр. 1 влас- них держ. бю- дже- ту міс- це- вих бюд- жетів вітчи- зня- них інвес- торів іно- зем. ін- вес- то- рів кредитів ін- ших дже- рел усьо го з них на піль- го- вих умо- вах А В 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Переробна промисловість (D) 2007 10500312,3 73,6 1 0 0,2 3,1 18,8 0,2 3,3 2008 11586232,1 61,2 2,3 0,1 1,5 1,0 33,7 0,6 0,3 2009 7397124,4 64,1 1,6 0 0,3 20,2 11,7 0,1 2,1 Виробництво харч. продуктів, напоїв (DA 15) 2007 1729336,7 78,3 0,2 0 0 0,3 20,2 0,3 1,0 2008 1374143,8 74,2 0 0 0 0 25,7 0,5 0 2009 1014972,8 93,7 0 0 0 0 6,3 0 0 Виробництво м’яса та м’ясн. продукції (DA 15.1) 2007 1718904,9 78,2 0,2 0 0 0,3 20,3 0,3 1,0 2008 1306116,2 72,9 0 0 0 0 27,1 0,5 0 2009 974044,1 93,5 0 0 0 0 6,5 0 0 Виробництво риби та рибн. продудції (DA 15.2) 2007 45608,1 41,5 0 0 0 0,2 58,3 0 0 2008 34556,5 54,1 0 0 0 0 45,9 0 0 2009 36393,5 90,9 0 0 0 0 9,1 0 0 Перер. та консерв. овочів і фруктів (DA 15.3) 2007 478199,3 100,0 0 0 0 0 0 0 0 2008 11431,7 100,0 0 0 0 0 0 0 0 2009 1150,7 100,0 0 0 0 0 0 0 0 Виробництво олії та твар. жирів (DA 15.4) 2007 88177,1 99,9 0 0 0 0 0,1 0 0 2008 43354,2 100,0 0 0 0 0 0 0 0 2009 82029,9 100,0 0 0 0 0 0 0 0 Виробництво мол. прод. та морозива (DA 15.5) 2007 11655,3 75,2 0 0 0 0 24,8 0 0 2008 67702,0 100,0 0 0 0 0 0 0 0 2009 67777,7 34,2 0 0 0 0 65,8 0 0 Виробництво прод. боршн. та крупян. (DA 15.6) 2007 99683,5 81,9 0 0 0 0 18,1 0 0 2008 200826,7 50,7 0 0 0 0 49,3 0 0 2009 99064,8 96,1 0 0 0 0 3,9 0 0 Виробництво кормів для тварин (DA 15.7) 2007 56925,7 98,8 0,4 0 0,8 0 0 0 0 2008 53039,7 98,6 0 0 1,1 0 0,2 0 0 2009 22887,4 100,0 0 0 0 0 0 0 0 Виробництво інших продуктів (DA 15.8) 2007 5645,5 15,7 0 0 0 0 84,3 33,2 0 2008 14659,8 45,7 0 0 0 0 54,3 0 0 2009 60358,3 97,1 0 0 0 0 2,9 0 0 Виробництво напоїв ( DA 15.9) 2007 729787,4 69,2 0 0 0 0,2 30,5 0,5 0 2008 623253,5 65,6 0 0 0 0 34,4 1,1 0 2009 511685,6 98,4 0 0 0 0 1,6 0 0 По підгалузям харчової промисловості дана ситуація склалася неоднозначно. Так збільшення загальної суми витрат на інновації спостерігалося у виробництві молочних продуктів та морозива у 2008 і 2009 рр. майже у 5 разів проти 2007 р. , виробництво інших продуктів у 2008 р. – у 2,6 разів, у 2009 р. – у 10,7 разів про- ти 2007 р. Для олійножирової підгалузі спостерігалося різке зменшення фінансу- вання у 2008 р. на 50,8 % від загальної суми проти 2007 р., а збільшення у 2009 р. порівняно з 2008 р. привело до зниження лише на 7 % проти 2007 р. Для борош- нокруп’яномельної – збільшення фінансування інновацій у 2 рази у 2008 р. проти 2007 р., у 2009 р. зменшення на 1 % порівняно з 2007 р. Вкладом держави у фінансування інновацій у харчовій промисловості за да- ними 2007 р. було 0,2 % від загальної суми витрат на інновації (в такі підгалузі, як виробництво м’яса і м’ясної продукції, виробництво кормів для тварин), іно- земних інвесторів – 0,3 % (виробництво м’яса і м’ясної продукції, виробництво кормів для тварин, виробництво напоїв). Ці цифри настільки малі, що підприємс- твам приходиться розраховувати тільки на свої сили. Слід також відмітити, що у 2007 і 2008 рр. у харчовій промисловості фінан- сування інновацій частково відбувалося за рахунок коштів кредитів, які брали пі- дприємства, у відсотках до загальної суми інноваційних витрат ці показники від- повідно складали 20,2 % і 25,7 %, причому з них на пільгових умовах – відповід- но 0,3 % і 0,5 %. У 2009 р. фінансування інновацій за рахунок коштів кредитів значно знизилося і становило 6,3 %, причому на пільгових умовах кредити взага- лі не надавалися. Висновки. Протягом останніх трьох років в харчовій промисловості України обсяг реалізованої продукції зріс в 1,5 рази, але частка інноваційної продукції зменшилась на 1,3 відсоткових пункти. У всіх підгалузях частка інноваційної продукції, що є новою для ринку є значно меншою частки інноваційних товарів, що є новими лише для підприємства. В середньому протягом 2007 – 2009 рр. найвищий відсоток інноваційної продукції серед промислової мають такі підга- лузі харчової промисловості, як виробництво інших продуктів (5,6 %), виробниц- тво напоїв (5,3 %) та виробництво олії та тваринних жирів (5,5 %). Основною причиною цього є незадовільний стан фінансування. Так протягом 2008 – 2009 рр. фінансування здійснювалося тільки за рахунок власних коштів підприємств і не було підтримане з боку держави, незважаючи на перспективність галузі. 1. Амоша О.І. Інноваційний шлях розвитку України: проблеми та рі- шення // Економіст. – 2005. – № 6. – С. 28-35. 2. Гальчинський А.С. Інноваційна стратегія українських реформ / А.С. Гальчинський, В.М. Геєць, А.К. Кінах, В.П. Семиноженко. – К. : Знання України, 2002. – 542 с. 3. Державний комітет статистики України. – http://www.ukrstat.gov.ua/ 4. Лапко О.О. Інноваційна діяльність в системі державного регулюван- ня. – К. : Ін-т екон. прогнозув., 1999. 5. Стратегія інноваційного розвитку України на 2010 – 2020 роки в умо- вах глобалізаційних викликів (проект). – http://kno.rada.gov.ua. 6. Наукова та інноваційна діяльність в Україні / Статистичний збірник. ДП «Інформаційно-видавничий центр Держкомстату України». – Київ, 2007. 7. Наукова та інноваційна діяльність в Україні / Статистичний збірник. ДП «Інформаційно-видавничий центр Держкомстату України». – Київ, 2009. 8. Національний класифікатор України, КВЕД (NACE, Rev. 1.1-2002) ДК 009:2005 (чинний від 01.04.2006 р.). 9. Промисловість України у 2001 – 2007 роках / Статистичний збірник за ред. Л.М. Овденко. ДП «Інформаційно-видавничий центр Держкомстату України». – Київ, 2008. 10. Федулова Л.І. Перспективи інноваційного розвитку промисловості України // Економіка і прогнозування. 2006. – № 5. – С. 58-76.