Насадкова система для культивування культур клітин тварин із перемішуючим і аеруючим пристроєм модифікованим водопідйомником Архімеда - Білоткач, Катерина Михайлівна; Трохименко, Олена Петрівна; Коршун, Л. М.; Салюк, Анатолій Іванович (My University, 2005)
Для рециркуляції і аерації середовища культивування запропоновано, використати водопідйомник Архімеда з певними модифікаціями форми та геометричних розмірів його конструкційних елементів. Запропонована система культивування КК на насадках із перемішуючим і аеруючим пристроєм - модифікованим водопідйомником Архімеда, за умови нахилу аеруючого пристрою - модифікованого водопідйомника Архімеда, на кут (<р) більший, ніж кут дотичної до гвинтової осі поверхні аерації (<а) та при обертанні системи аерації в протилежному напрямку її підйому, середовище спочатку зачерпується поверхнею аерації, а далі під дією сил гравітації та внаслідок прокручування поверхні аерації під середовищем постійно перетікає по рухомій поверхні і переміщується догори невеликими порціями, утворюючи потоки малої глибини, за рахунок чого й відбувається його аерація. Наприкінці шляху по поверхні аерації середовище стікає до внутрішньої циркуляційної труби, і, таким чином, відбувається постійне прокачування середовища через шар насадки.

For recycling and aeration of the culture medium proposed use vodopidyomnyk Archimedes with certain modifications of shape and geometrical dimensions of its structural elements. The proposed system of cultivation CC on nozzles with mixing and aeruyuchym device - modified vodopidyomnykom Archimedes provided the slope aeruyuchoho device - modified vodopidyomnyka Archimedes, the angle (<p) is greater than the angle of the tangent to the helical axis surface aeration (<a) and the rotation system aeration in the opposite direction of its recovery, environment initially zacherpuyetsya surface aeration and then under the force of gravity and because of the scroll surface aeration during medium flows continuously at a moving surface and moves up small portions, forming streams of small depth, due to what is happening and its aeration. At the end of the path on the surface aeration medium flowing to the internal recirculation pipe, and thus there is a constant pumping through the nozzle layer.
Keywords: культури клітин; водопідйомник Архімеда; середовище культивування; cell culture; culture medium; Vodopidyomnyk Archimedes; кафедра екології та екоменеджменту