Спосіб обробки деревини дуба для одержання піролізованої тріски (Патент на винахід № 115673) - Кузьмін, Олег Володимирович; Мирончук, Валерій Григорович; Топольник, Віра Григорівна; Шендрік, Тетяна Георгіївна (My University, 2017)
Винахід належить до способу обробки деревини дуба, що передбачає подрібнення деревної сировини та її сушіння, в якому як сировину використовують деревні відходи, що є продуктами переробки дубової тріски з розміром фракцій 6×12×3 мм при початковій вологості 8-12 %, які додатково зволожують питною водою до 35-65 %, піролізують при температурі 300-500 °C протягом 0,5-48,0 год. та отримують піролізовану тріску з коефіцієнтом виходу 30-40 %, яку послідовно обробляють водними розчинами з рівнем рН 2,0-3,0, 9,5-11,0 та 6,5-7,5, протягом 5- 10 хв. кожним та сушать впродовж 2-3 тижнів на відкритому повітрі з подальшим досушуванням при температурі 100-110 °C до вологості 4-8 %, після чого отриману піролізовану тріску фракціонують з відбором робочої фракції на ситі з отворами діаметром 5 мм.
Keywords: піроліз; деревна сировина; тріска дубова; pyrolysis; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції