Застосування гіперболічних функцій в геометрії - Плакся, Олексій Андрійович; Листопад, Володимир Васильович; Шоха, Володимир Петрович (My University, 2023)
У роботі описано криву із заданими граничними точками, від обертання якої навколо осі абсцис утворюється поверхня найменшої площі. Зазначено, що такою кривою є ланцюгова лінія (катена́рія), яку у техніці розглядаються як лінію склепінь. The work describes a curve with given boundary points, the rotation of which around the abscissa axis creates a surface of the smallest area. It is noted that such a curve is a chain line (catenary), which in engineering is considered as a line of vaults.
Keywords: кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.; гіперболічна функція; ланцюгова лінія; лінія склепінь; hyperbolic function; chain line; vault line