Теоретична архітектоніка податкового комплаєнсу платника податків - Бойко, Світлана Василівна; Дем'яненко, Тетяна Євгеніївна; Корнієнко, Марія Валентинівна (My University, 2023)
Реформування податкового адміністрування в Україні відбувається з впровадженням застосування ризик-орієнтованого підходу та присвоєння статусу ризиковості окремим платникам податків. Платники податків отримують від уряду прозорі та зрозумілі критерії ризиковості тадлямінімізації податкових ризиків мають впроваджувати прогресивні практики податкового комплаєнсу.Метою статті є дослідження теоретичних основ податкового комплаєнсу платника податків (суб’єкта господарювання) на основі узагальнення наукового доробку вітчизняної та світової наукової думки.На основі узагальнення теоретичних підходів до визначення поняття «податковий комплаєнс» визначено його основні характеристики. Під податковим комплаєнсом запропоновано розуміти систему заходів платника податків з дотримання чинного податкового законодавства та положень внутрішньої податкової політики, що реалізується через внутрішній контроль за нарахуванням, сплатою та декларуванням податків і податковими ризиками платника податків, в тому числі його податковим статусом і податковою історією

Tax administration reform in Ukraine is taking place with the introduction of a risk-based approach and assignment of risk status to individual taxpayers. Taxpayers receive transparent and understandable risk criteria from the government and must implement progressive tax compliance practices to minimize tax risks. The purpose of the article is to study the theoretical foundations of tax compliance of a taxpayer (business entity) based on the generalization of scientific achievements of domestic and international scientific thought. Based on the generalization of theoretical approaches to the definition of the concept of "tax compliance", its main characteristics are determined. Tax compliance is proposed to be understood as a system of measures taken by a taxpayer to comply with current tax legislation and provisions of domestic tax policy, which is implemented through internal control over the accrual, payment and declaration of taxes and tax risks of the taxpayer, including his tax status and tax history
Keywords: податковий комплаєнс; платник податків; податкові ризики; податковий статус; кафедра фінансів; tax compliance; taxpayer; tax risks; tax status of the taxpayer