Використання neo-fuzzy мережі для керування вологозабезпеченістю сільськогосподарських культур - Пастушенко, Володимир Йосипович; Стеценко, Анастасія Михайлівна (My University, 2013)
The article is devoted to the development of the procedure of water supply control agricultural cultures for at the drainedhumidifying systems with underground moistening in the conditions of stochastic disturbances actions. Description of cascade- combined structure scheme of the control system is pointed, where external controller is presented in the form of neural network. Neuro-controllers on the base of multilayer neural networks of direct propagation and neo-fuzzy network are developed, their comparative characteristics are pointed out. Стаття присвячена розробці методики керування вологозабезпеченістю сільськогосподарських культур на осушувально-зволожувальних системах з підгрунтовим зволоженням в умовах дії стохастичних збурюючих впливів. Наведено опис каскадно-комбінованої структурної схеми автоматизованої системи керування, де зовнішній регулятор представлено у вигляді нейронної мережі. Розроблено нейрорегулятори на базі багатошарових нейронних мереж прямого поширення та neo-fuzzy мережі, наведено їх порівняльну характеристику.
Keywords: drained-humidifying system; groundwater level; sucking soil’s pressure; automated control system; non-saturated part of soil; neural network; neuro-fuzzy network; neo-fuzzy neuron; нейрон-фаззі мережа; нео-фаззі нейрон; осушувально-зволожувальна система; рівень ґрунтових вод; всмоктуючий тиск ґрунту; автоматизована система керування; ненасичена зона ґрунту; нейронна мережа