Пакувальний інжиніринг - Володін, Сергій Олексійович; Токарчук, Сергій Володимирович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна; Васильківський, Костянтин Вікторович (My University, 2025)
Наукова монографія «Пакувальний інжиніринг» спрямована на розвиток прикладних інженерних компетенцій у сфері проєктування, експлуатації та технічного обслуговування пакувального обладнання відповідно до сучасних тенденцій автоматизації промисловості. Основною метою видання є забезпечення викладачів і здобувачів вищої технічної освіти знаннями та практичними навичками для комплексного розуміння сучасних технологій виготовлення споживчого, транспортного та спеціального паковання, а також для опанування принципів проєктування, розрахунку та експлуатації пакувального обладнання. Особлива увага приділена супроводжувальним інформаційним QR-кодам, які висвітлюють технології пакування, принципи побудови пакувальних ліній, вибору конструктивних елементів, типи приводів, методи керування та впровадження автоматизованих рішень у виробниче середовище. Монографія є актуальним джерелом знань і корисним практичним джерелом для фахівців, які працюють у галузях: G7 – Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка, G9 – Прикладна механіка, G11 – Машинобудування, G20 – Видавництво та поліграфія, а також G22 – Біомедична інженерія. Видання призначене як для підготовки майбутніх інженерів, так і для підвищення кваліфікації спеціалістів, що працюють у виробничій сфері, сервісному обслуговуванні, науково-дослідних підрозділах, а також у закладах вищої інженерної освіти. The scientific monograph “Packaging Engineering” is aimed at developing applied engineering competencies in the field of design, operation and maintenance of packaging equipment in accordance with modern trends in industrial automation. The main purpose of the publication is to provide teachers and students of higher technical education with knowledge and practical skills for a comprehensive understanding of modern technologies for the manufacture of consumer, transport and special packaging, as well as to master the principles of design, calculation and operation of packaging equipment. Particular attention is paid to the accompanying information QR codes, which cover packaging technologies, principles of packaging lines construction, selection of structural elements, types of drives, control methods, and implementation of automated solutions in the production environment. The monograph is an up-to-date source of knowledge and a useful practical reference for professionals working in the industries: G7 - Automation, Computer-Integrated Technologies and Robotics, G9 - Applied Mechanics, G11 - Mechanical Engineering, G20 - Publishing and Printing, and G22 - Biomedical Engineering. The publication is intended both for training future engineers and for advanced training of specialists working in the production sector, service, research and development departments, as well as in higher engineering education institutions.
Keywords: кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; пакувальний інжиніринг; пакувальні матеріали; пакувальне обладнання; автоматизація виробництва; гофротара; термоформована тара; целюлозне пакування; контроль якості; екологічне пакування; споживча тара; packaging engineering; packaging materials; packaging equipment; production automation; corrugated packaging; thermoformed packaging; cellulose packaging; quality control; eco-friendly packaging; consumer packaging