Інтенсифікація уварювання утфелів шляхом введення поверхнево-активних речовин (ПАР) - Кулінченко, Віталій Романович; Каптановський, Дмитро Вадимович (My University, 2011)
Одним із шляхів підвищення ефективності цукрового виробництва є інтенсифікація процесів тепло-масообміну під час уварювання утфелів. У статті узагальнені результати теоретичних і експериментальних досліджень робочих процесів при інтенсифікації процесу кристалізації у вакуум-апаратах періодичної дії шляхом застосування органічних ПАР і розглянуті питання практичного використання цього способу.

One of ways of increase of efficiency of saccharine production there is intensification of processes of thermal mass-transfer during obtain of mixture. In the articles generalized results of theoretical and experimental researches of workings processes are during intensification of process of crystallization in of batch-type by application of organic SAB and the questions of the practical use of this method are considered.
Keywords: вакуум-апарат; утфель; кристалізація; ПАР; теплообмін; масообмін; тепловий потік; температура; в’язкість; поверхневий натяг; робота адгезії; vacuum apparatus; mixture; crystallization; SAB; heat exchange; mass-transfer; thermal stream; temperature; viscidity; work of adhesion; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв