Ефективність рекуперації теплоти відпрацьованого сушильного агента конвективної сушильної установки - Шутюк, Віталій Володимирович; Бессараб, Олександр Семенович; Василенко, Тетяна Петрівна (My University, 2014)
Підвищення інтенсивності досліджень із заощадження енергії в сушильних технологіях викликане світовою економічною кризою та постійним зростанням вартості енергоресурсів. Більшість застосовуваних у конвективному сушінні енергоощадних методів базуються на рекуперації теплоти потоку відпрацьованого повітря. У статті наведено математичну модель розрахунку ефективності утилізації теплоти відпрацьованого сушильного агента з використанням теплообмінних апаратів і теплового насосу, яка легко реалізується в програмі електронних таблиць Microsoft Office Ехсеl. Показано, як характеристики роботи конкретної сушильної установки впливають на рентабельність інвестицій від впровадження систем рекуперації теплоти відпрацьованого сушильного агента. Аналіз результатів розрахунків свідчить, що найзначнішим теплотехнічним заходом впливу на економічні показники впровадження заходів з рекуперації теплоти в сушильній установці є витрати теплоти на випорювання води.
Keywords: сушарка; конвекція; рекуперація тепла; теплообмінник; тепловий насос; сушилка; конвекция; рекуперация тепла; теплообменник; тепловой насос; dryer; convection; heat recovery; heat exchanger; heat pump; кафедра технології консервування