Аналітичний розрахунок процесу ректифікації суміші етанол — вода - Малежик, Іван Федорович; Мисюра, Тарас Григорович (My University, 2014)
У статті одержано емпіричне рівняння, яке з високою точністю описує криву фазової рівноваги бінарної системи етиловий спирт — вода за будь-яких значень концентрації спирту. За допомогою цього рівняння зроблено аналітичний розрахунок виснажних і концентраційних частин колон брагоректифікаційних установок спиртових заводів. Цей розрахунок значно точніший за громіздкий графічний розрахунок і легко виконується з допомогою комп’ютера. An empirical equation that accurately describes the phase equilibrium curve of ethanol - water binary system for any values of concentration of alcohol is obtained. This equation is the base for analytical calculation of exhausting and concentrating section of the columns. This calculation is much more accurate than large graphical calculation and can be easily done with the help of a computer.
Keywords: ректифікація; теоретична тарілка; крива рівноваги; етанол; фазова рівновага; rectification; theoretical plate; equilibrium curve; ethanol; phase equilibria; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв