Desyk, MykolaTelychkun, VolodymyrDamyanova, StankaTelychkun, Yuliya2024-11-012024-11-012019Vacuum cooling of biscuit semi-finished products / M. Desyk, V. Telychkun, S. Damyanova, Y. Telychkun // New industries, digital economy, society – projections of the future II : booklet of the 58th Science Conference of Ruse University. – Bulgaria : Silistra, Ruse, Razgrad, 2019. – P. 405.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45310It is sugested a method of cooling biscuit semi-finished products under vacuum. The influence of the regime parameters of the vacuum cooling process on humidity, temperature and structural-mechanical parameters of biscuit semi-finished products is investigated. Samples cooled by the vacuum evaporation method have better structural and mechanical quality indicators compared to the samples cooled by the convection method and stood for 8 hours.Запропоновано спосіб охолодження бісквітних напівфабрикатів під вакуумом. Досліджено вплив режимних параметрів процесу вакуумного охолодження на вологість, температуру та структурно-механічні показники бісквітних напівфабрикатів. Зразки, охолоджені методом вакуумного випаровування, мають кращі структурно-механічні показники якості порівняно зі зразками, охолодженими конвекційним способом і витриманими протягом 8 годин.envacuum coolingheat-mass transferbiscuitphysico-chemical parameters of qualityкафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництввакуумне охолодженнятепломасообмінбісквітне печивоVacuum cooling of biscuit semi-finished productsThesishttps://orcid.org/0000-0001-8016-466Xhttps://orcid.org/0000-0002-3132-6447https://orcid.org/0000-0002-0226-9770