Розвиток франчайзингу в Україні - Назаренко, Наталія; Скопенко, Наталія Степанівна (My University, 2025)
У статті досліджено розвиток франчайзингу як ефективної форми організації підприємницької діяльності в Україні, зокрема в умовах економічної нестабільності. Розглянуто динаміку становлення франчайзингових моделей урізні періоди, визначено їхні переваги та обмеження для франчайзера й франчайзі. Проведено аналіз секторальної структури франчайзингу у сферах громадського харчування, ритейлу та споживчих послуг, що дало змогу виявити стійкі тенденції та адаптивність цієї бізнес-моделі до галузевих особливостей. Особливу увагу приділено типології франчайзингу та доцільності їх впровадження у харчовій промисловості, де найперспективнішими є виробничий і сервісний формати. Окреслено ключові фактори, що впливають на розвиток франчайзингових систем в умовах турбулентного середовища, а також виявлено тенденцію зниження кількості нових бізнесів останніми роками.
Keywords: кафедра економіки праці та менеджменту; франчайзинг; бізнес-модель; стратегія розвитку; середній бізнес