Шаповаленко, Олег ІвановичРибчинський, Родіон Станіславович2021-02-152021-02-152019Шаповаленко, О. І. Дослідження параметрів вологотеплової обробки дрібних кукурудзяних пластівців / О. І. Шаповаленко, Р. С. Рибчинський // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2019. – Т. 25, № 6. – С. 172–181.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32667У статті досліджено вплив режимів вологотеплової обробки на вихід та якість дрібних кукурудзяних пластівців у лабораторних умовах. Схема технологічного процесу виробництва пластівців включала такі технологічні операції: зволоження та відволоження крупи у спеціальних герметичних ємностях; пропарювання попередньо зволожених зразків крупи у камері пропарювача періодичної дії; короткочасне темперування протягом 10—15 хв у термостабільних умовах; плющення отриманого продукту на вальцьовому верстаті «Nagema»; сушіння плющеного продукту на лабораторній сушарці; контроль на лабораторному розсійнику РЛУ-1 для вилучення мучки. The article investigates the effect of modes of tempering treatment on the yield and quality of small corn flakes under laboratory conditions. The diagram of technological process of production of small corn flakes included the following technological operations: moistening and cold-tempering of grits in special bins; steaming of pre-moistened grits in a periodic steam chamber; short-term tempering for 10—15 minutes in thermo-stable conditions; flattening of the obtained product on the Nagema roller machine; drying the flattened product on a laboratory dryer; control on the laboratory sifter RLU-1 for extraction of powdery fraction. The effect of pre-steaming grain moisture, steam pressure, and steaming time were investigated.otherкафедра технології зберігання і переробки зернатривалість пропарюваннякукурудзадрібні пластівцівологотеплова обробкавологістьтиск париsteaming timecornsmall flakestempering treatmentmoisturesteam pressureДослідження параметрів вологотеплової обробки дрібних кукурудзяних пластівцівArticle