Чепель, Наталія ВасилівнаФролова, Наталія ЕпінетівнаУсенко, Віталій Олександрович2013-06-042013-06-042010Чепель, Н. В. Отримання композиційних харчових натуральних ароматизаторів із ефірної олії кропу / Н. В. Чепель, Н. Е. Фролова, В. О. Усенко // Збірник наукових праць ДонНУЕТ. Обладнання та технології харчових виробництв. – 2010. – Вип. 25. – С. 289-294.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/8108В статті запропоновано підхід отриманням харчових натуральних ароматизаторів із однієї ефірної олії з використанням симплекс-методу математичного моделювання, що дозволить одержати нові аромати із поширених ароматичних джерел. It difficult process of reception food flavor which demands carrying out of researches physical and chemical processes of manufacture as their compound, and It is direct additives. The important technological process of manufacture flavor is the combination of fractions of essence. The simplex-method of mathematical modeling has been applied to optimization of process of drawing up of aromatic compositions. It has been developed a modeling simplex-matrix a sensory mage of the aroma-standard and it is received the criterion function equations. The criterion of criterion function considers componential structure of the aroma-standard, and values of mass parities of fractions of vacuum distillation essence oils were the decision of system of the equations. Five aroma compositions is received from fractions of it.uk-UKефірні оліїessential oilsхарчові та натуральні ароматизаториfood and natural flavorфракції вакуумної перегонкиfractions of vacuum distillationматематичне моделюванняmathematical modelingсимплекс-методa simplex-methodсимплекс-матрицаa simplex-matrixцільова функціяcriterion functionкафедра технології молока і молочних продуктівкафедра технології оздоровчих продуктівОтримання композиційних харчових натуральних ароматизаторів із ефірної олії кропуArticle