Отримання композиційних харчових натуральних ароматизаторів із ефірної олії кропу - Чепель, Наталія Василівна; Фролова, Наталія Епінетівна; Усенко, Віталій Олександрович (My University, 2010)
Це складний процес отримання харчового ароматизатора, який вимагає проведення досліджень фізичних та хімічних процесів виробництва як їх поєднання, так і прямих добавок. Важливим технологічним процесом виробництва ароматизатора є поєднання фракцій ефірних олій. Для оптимізації процесу складання ароматичних композицій було застосовано симплекс-метод математичного моделювання. Було розроблено моделюючу симплекс-матрицю сенсорного зображення аромат-еталону та отримано рівняння критеріальної функції. Критерій критеріальної функції враховує компонентний склад аромат-еталону, а значення масових співвідношень фракцій вакуумної дистиляції ефірних олій були розв'язані системою рівнянь. З його фракцій отримано п'ять ароматичних композицій. It difficult process of reception food flavor which demands carrying out of researches physical and chemical processes of manufacture as their compound, and It is direct additives. The important technological process of manufacture flavor is the combination of fractions of essence. The simplex-method of mathematical modeling has been applied to optimization of process of drawing up of aromatic compositions. It has been developed a modeling simplex-matrix a sensory mage of the aroma-standard and it is received the criterion function equations. The criterion of criterion function considers componential structure of the aroma-standard, and values of mass parities of fractions of vacuum distillation essence oils were the decision of system of the equations. Five aroma compositions is received from fractions of it.
Keywords: ефірна олія кропу; dill essential oil; ароматизатор; flavoring; симплекс-метод; simplex-method; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра технології оздоровчих продуктів