Економіко-правові засади розвитку туристичного потенціалу України в умовах поствоєнної трансформації - Антоненко, Ірина Ярославівна; Охріменко, Алла Григорівна (My University, 2025)
У статті досліджено сутність та особливості економіко-правових засад розвитку туристичного потенціалу України в сучасних умовах соціально-економічних трансформацій та післявоєнного відновлення. Обґрунтовано, що туризм є важливим чинником сталого розвитку держави, який забезпечує формування доданої вартості, розвиток малого та середнього бізнесу, активізацію інвестиційних процесів і підвищення рівня зайнятості населення. Зазначено, що формування ефективної системи управління туристичним потенціалом потребує узгодження економічних інструментів із правовими регуляторами, що передбачають прозорість, стабільність і гармонізацію з європейськими стандартами. Розкрито основні складові економіко-правових засад, зокрема: систему державного регулювання і стимулювання інвестицій, удосконалення податкових і фінансових важелів, розвиток державно-приватного партнерства, а також правове забезпечення безпеки туристичної діяльності в умовах воєнного стану. Здійснено аналіз сучасної нормативно-правової бази у сфері туризму. Наголошено на необхідності адаптації національного законодавства до правових актів ЄС у частині регулювання стандартів послуг, захисту прав споживачів і цифровізації туристичної cфери. У результаті проведеного дослідження визначено напрями вдосконалення економіко-правових засад розвитку туристичного потенціалу України: запровадження стимулюючих інвестиційних програм, створення єдиного туристичного реєстру, цифрових платформ управління дестинаціями, а також розроблення спеціальних нормативних актів, що регламентують діяльність у сфері військово- та екотуризму.
Keywords: економіко-правовий механізм; сталий розвиток; державне регулювання; інновації (туризм); кафедра туристичного та готельного бізнесу