Спосіб виробництва сушеної картоплі (Патент на винахід №113901) - Бандуренко, Галина Михайлівна; Малежик, Іван Федорович; Дубковецький, Ігор Володимирович; Писарєв, Максим Григорович (My University, 2017)
Винахід стосується способу виробництва сушеної картоплі, який передбачає сортування, калібрування, миття, інспекцію, очищення, сульфітацію та доочищення, промивання, різання, бланшування, сушіння, інспекцію, сортування, дозування, упакування, зберігання, причому нарізану картоплю бланшують 1-3 хвилини у розчині натрієвої солі аскорбінової кислоти концентрацією 0,01-0,05 % при температурі 85-100 °C, а сушіння картоплі проводять шляхом поєднання конвективного способу з імпульсним інфрачервоним опроміненням, при цьому тривалість опромінення складає 20-70 с, а інтервал між опроміненнями складає 80-180 с при величині теплового потоку 5-9 кВт/м2 і швидкості руху повітря 2-8 м/с. The invention relates to a method for the production of dried potatoes, which involves sorting, calibrating, washing, inspecting, cleaning, sulphating and refining, washing, cutting, blanching, drying, inspection, sorting, dosing, packaging, storage, and the chopped potatoes are blended for 1-3 minutes in a solution of sodium salt of ascorbic acid at a concentration of 0.01-0.05% at a temperature of 85-100 ° C, and potato drying is carried out by combining a convective method with pulsed infrared irradiation, with the duration of irradiation composition aye 20-70 s, and the interval between irradiation is 80-180 s with the value of the heat flow of 5-9 kW / m2 and air velocity 2-8 m/s.
Keywords: сушіння; виробництво; картопля; натрієва сіль; аскорбінова кислота; конвекція; інфрачервоне опромінення; імпульсний режим; drying; production; potato; sodium salt; ascorbic acid; convection; infrared irradiation; pulsed mode; кафедра технології консервування; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв