Бандуренко, Галина МихайлівнаМалежик, Іван ФедоровичДубковецький, Ігор ВолодимировичПисарєв, Максим Григорович2018-07-032018-07-032017Патент на корисну модель №113901 UA, A23L 19/12 (2016.01) A23B 7/02 (2006.01) Спосіб виробництва сушеної картоплі / Бандуренко Г. М., Малежик І. Ф., Дубковецький І. В., Писарєв М. Г. ; заявник Національний університет харчових технологій. – № a 2015 05684 ; заявл. 09.06.2015 ; опубл. 27.03.2017, Бюл. № 6, 2017 р.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27827Винахід стосується способу виробництва сушеної картоплі, який передбачає сортування, калібрування, миття, інспекцію, очищення, сульфітацію та доочищення, промивання, різання, бланшування, сушіння, інспекцію, сортування, дозування, упакування, зберігання, причому нарізану картоплю бланшують 1-3 хвилини у розчині натрієвої солі аскорбінової кислоти концентрацією 0,01-0,05 % при температурі 85-100 °C, а сушіння картоплі проводять шляхом поєднання конвективного способу з імпульсним інфрачервоним опроміненням, при цьому тривалість опромінення складає 20-70 с, а інтервал між опроміненнями складає 80-180 с при величині теплового потоку 5-9 кВт/м2 і швидкості руху повітря 2-8 м/с. The invention relates to a method for the production of dried potatoes, which involves sorting, calibrating, washing, inspecting, cleaning, sulphating and refining, washing, cutting, blanching, drying, inspection, sorting, dosing, packaging, storage, and the chopped potatoes are blended for 1-3 minutes in a solution of sodium salt of ascorbic acid at a concentration of 0.01-0.05% at a temperature of 85-100 ° C, and potato drying is carried out by combining a convective method with pulsed infrared irradiation, with the duration of irradiation composition aye 20-70 s, and the interval between irradiation is 80-180 s with the value of the heat flow of 5-9 kW / m2 and air velocity 2-8 m/s.сушіннявиробництвокартоплянатрієва сільаскорбінова кислотаконвекціяінфрачервоне опроміненняімпульсний режимdryingproductionpotatosodium saltascorbic acidconvectioninfrared irradiationpulsed modeкафедра технології консервуваннякафедра процесів і апаратів харчових виробництвСпосіб виробництва сушеної картоплі (Патент на винахід №113901)Other