Перспективи використання демінералізованої ферментованої молочної сироватки у складі морозива - Поліщук, Галина Євгеніївна; Басс, Оксана Олександрівна; Михалевич, Артур Петрович (Поліщук, Г. Є. Перспективи використання демінералізованої ферментованої молочної сироватки у складі морозива / Г. Є. Поліщук, О. О. Басс, А. П. Михалевич // Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології в контексті Євроінтеграції : програма та тези матеріалів ІХ-ї Міжнародної науково-технічної конференції, 10-11 листопада 2020 р., м. Київ. – Київ : НУХТ, 2020. – С. 141–143., 2020)
Значна кількість споживачів страждає на часткову або повну непереносимість лактози. У Східній Європі відсоток таких людей досягає 15 %. Для коригування лактазної недостатності виготовляють безлактозні молочні продукти та продукти зі зниженим вмістом лактози. Що стосується впливу лактози на споживчі властивості (консистенція, смак і запах) окремих видів молочних продуктів, то слід відзначити наступне. У разі підвищеного вмісту сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ) у згущених молочних консервах та морозиві внаслідок низької розчинності лактози виникає загроза її кристалізції з формуванням кристалів розмірами від 10 мкм і більше, що спричинює вади консистенції (борошнистість, піщанистість).
Keywords: демінералізована; ферментована; сироватка; demineralized; fermented; whey; кафедра технології молока і молочних продуктів