Kochubei-Lytvynenko, OksanaYatsenko, OlgaYushchenko (Gonchar), NataliaBandura (Kuzmyk), Uliana2024-11-052024-11-052018Astabilizing system for butter pastes based on the dry concentrates of milk protein / O. Kochubei-Lytvynenko, O. Yatsenko, N. Yushchenko, U. Kuzmyk // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. – 2018. – Vol. 5, № 11 (95). – Рp. 30–36.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/45370The composition of the stabilizing system for butter pastes based on dry concentrates of milk and whey proteins has been substantiated; that would help reduce the deficiency of protein in the diet of modern human and would make it possible to further improve the balance of the composition of the butter paste. Considering their functional-technological characteristics, conditions for gelation and synergy, the polysaccharides carrageenan and guar gum were introduced to the composition of the stabilizing system.Обґрунтовано склад стабілізуючої системи для масляних паст на основі сухих концентратів молочно-сироваткових білків; що сприяло б зменшенню дефіциту білка в харчуванні сучасної людини та дало б змогу ще більше покращити збалансованість складу масляної пасти. Враховуючи їх функціонально-технологічні характеристики, умови гелеутворення та синергію, до складу стабілізуючої системи введено полісахариди карагенан і гуарова камедь.enbutter pastemilk protein concentratewhey milk proteinprotein–polysaccharide complexкафедра технології молока і молочних продуктівкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїмасляні пастимолочний білковий концентратсироватковий молочний білокбілково-полісахаридний комплексAstabilizing system for butter pastes based on the dry concentrates of milk proteinBook chapterhttps://orcid.org/0000-0002-4277-5782https://orcid.org/0000-0003-2617-006X