Нанотехнології: технологічні аспекти гідрування олієжирової сировини - Осейко, Микола Іванович; Голодна, Олена В'ячеславівна (My University, 2014)
Статтю присвячено проблемі гідрування олієжирової сировини. Розглянуто нанотехнологічну трьох фазну систему (олія-каталізатор-водень). У результаті аналітичного розгляду науково-технічних джерел виявлено критичні точки процесу гідрування та необхідність експериментальних досліджень. Фізико-хімічні показники вихідної сировини і продуктів гідрогенізації визначено стандартними методами. Наведено результати експериментальних досліджень показників сировини (тропічних олій, купажованої олії) та отриманих гідрогенізатів. З використанням каталізаторів Н-1 і Н-2 отримано .асортимент гідрогенізатів із заданою температурою плавлення і твердістю (консистенцією). Витрата каталізаторів Н-1 і Н-2 0.7 … 1.1 кг/т, витрата водню 10.7 … 33.6 нм3/т. Виявлено нове технічне рішення (спосіб гідрування рослинних олій). Отримано асортимент жирів із раціональними температурами плавлення і твердістю (консистенцією) для виробництва маргаринів, кондитерських, кулінарних жирів і жирів спеціального призначення. The article is devoted the problem of hydrogenizing of oils (raw material). The nano-technological is considered three phase system (butter - catalyst - hydrogen). As a result of analytical consideration of scientific and technical sources found out the critical points of process of hydrogenizing and necessity of experimental researches. The physical and chemical indexes of feedstock and products are certain standard methods. The results of experimental researches of indexes of raw material (tropical butters, mixtures of butters) and got products are resulted. With the use of catalysts of N-1 and N-2 got assortiment fats with the set temperature of melting and hardness (by consistency). Expense of catalysts of N-1 and N-2 0.7 ... 1.1 kg/t, expense of hydrogen 10.7 . 33.6 nm3/t. A new technical decision is exposed (method of hydrogenizing of vegetable butters). The assortment of fats is got with the rational temperatures of melting and hardness (by consistency) for the production of margarines, pastry shops, culinary fats, and fats of the special setting.
Keywords: процес гідрування; каталізатор; нанотехнології; process of gidrogenization; catalyst; nanotechnologies; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів