Пирог, Тетяна Павлівна2012-03-282012-03-282010Пирог, Т. П. Становлення та розвиток мікробіології / Т. П. Пирог // Загальна мікробіологія : підручник. - 2 вид., доп. і перероб. - Київ : НУХТ, 2010. - С. 6-20.978-966-612-103-8https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/581Викладено історію розвитку мікробіології, положення, роль і взаємовідносини мікроорганізмів у природі, будову прокаріот і еукаріот, систематику, фізіологію росту, типи живлення, основні механізми обміну речовин і перетворення енергії у аеробних та анаеробних мікроорганізмів, шляхи перенесення генетичної інформації, принципи регуляції біохімічних процесів, а також шляхи використання мікроорганізмів у біо-технології. Друге видання доповнено сучасними даними про філогенетичну систематику бактерій і грибів, описом нових експрес-методів визначення геномних характеристик штамів і видів, новою інформацією про пріони, екстремофільні мікроорганізми, особливості метаболізму і функціонування різних фізіологічних груп бактерій і архей.uk-UKмікробіологіямикробиологияпрокаріотиеукаріотисистематикаметаболізмпрокариотыэукариотысистематикаметаболизмmicrobiologyprokaryoteseukaryotestaxonomymetabolismкафедра біотехнології і мікробіологіїЗагальна мікробіологіяArticle