Бреус, Наталія МиколаївнаМаноха, Людмила ЮріївнаПоліщук, Галина Євгеніївна2021-03-262021-03-262015Бреус, Н. М. Обґрунтування доцільності створення гібридної експертної системи контролю якості заморожених продуктів десертного призначення / Н. М. Бреус, Л. Ю. Маноха, Г. Є. Поліщук // Наукові праці НУХТ. – 2015. – Т. 21, № 6. – С. 109–116.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/33156У статті розглянуто та запропоновано методологію створення гібридної експертної системи (ЕС) контролю й оптимізації рецептур морозива і заморожених десертів. Визначено основні завдання та розроблено структуру експертної системи, що складається з чотирьох основних блоків. Запропоновано загальну блок-схему моделювання в системі оптимальних рецептур на основі комплексного показника якості готового продукту. Вивчено й проаналізовано основні математичні методи розробки математичного апарату ЕС за допомогою симплекс-методу, де цільовою функцією є оптимізація комплексного показника якості готового продукту. Проведено аналіз сучасних інформаційних технологій розробки експертних систем.otherекспертна система (ЕС)база данихбаза знаньexpert system (EU)databaseknowledge baseматематичний апаратзаморожені продуктиmathematical apparatusfrozen productsкафедра технології молока і молочних продуктівкафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпекиОбґрунтування доцільності створення гібридної експертної системи контролю якості заморожених продуктів десертного призначенняArticle