Обґрунтування доцільності створення гібридної експертної системи контролю якості заморожених продуктів десертного призначення - Бреус, Наталія Миколаївна; Маноха, Людмила Юріївна; Поліщук, Галина Євгеніївна (My University, 2015)
У статті розглянуто та запропоновано методологію створення гібридної експертної системи (ЕС) контролю й оптимізації рецептур морозива і заморожених десертів. Визначено основні завдання та розроблено структуру експертної системи, що складається з чотирьох основних блоків. Запропоновано загальну блок-схему моделювання в системі оптимальних рецептур на основі комплексного показника якості готового продукту. Вивчено й проаналізовано основні математичні методи розробки математичного апарату ЕС за допомогою симплекс-методу, де цільовою функцією є оптимізація комплексного показника якості готового продукту. Проведено аналіз сучасних інформаційних технологій розробки експертних систем.
Keywords: експертна система (ЕС); база даних; база знань; expert system (EU); database; knowledge base; математичний апарат; заморожені продукти; mathematical apparatus; frozen products; кафедра технології молока і молочних продуктів; кафедра інформаційних технологій, штучного інтелекту і кібербезпеки