Сімахіна, Галина Олександрівна2021-02-112021-02-112018Сімахіна, Г. О. Особливості створення комбінованих заморожених плодово-ягідних напівфабрикатів / Г. О. Сімахіна // Наукові праці НУХТ. – 2018. – Т. 25, № 5. – С. 144–152.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32643В екстремальних умовах життєдіяльності харчування набуває особливого значення. Воно потребує підвищених концентрацій необхідних для організму нутрієнтів, передусім вітамінів та інших біологічно активних речовин. Основним їх джерелом є культивовані й дикорослі плоди та ягоди, причому дикоросла сировина, зазвичай, переважає культурні сорти за вмістом більшості біокомпонентів. Консервування цієї сировини з використанням низьких температур дає можливість отримати напівфабрикати підвищеної біологічної цінності, незамінні у раціонах харчування спецконтингентів. Результати виконаних нами теоретичних та експериментальних досліджень показали ефективність поєднання у складі заморожених напівфабрикатів різних плодово-ягідних культур, сумісних за своїми технологічними показниками, природним набором біокомпонентів із точки зору синергізму їхньої дії. Таким чином можна створити напівфабрикати різного функціонального спрямування — адаптогенного, імуномодулюючого, радіопротек- торного, дезінтоксикаційного тощо. Наприклад, у межах виконання цього дослідження науково обґрунтовано створення композицій із плодів калини та аронії чорноплідної і ягід ожини. Сформульовано також алгоритм прогнозування, отримання та використання напівфабрикатів, дано коментарі до кожної його складової.otherплодиягодикомпозиціяcompositionfruitsberriesбіофлавоноїдиалгоритмкафедра технології оздоровчих продуктівОсобливості створення комбінованих заморожених плодово-ягідних напівфабрикатівArticle