Аналіз виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості. Формування і ведення бази даних про нещасні випадки на підприємстві - Євтушенко, Ольга Володимирівна (My University, 2013)
Ілюстративний матеріал до вивчення теми: «Аналіз виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості України». Представлено результати кафедральної науково-дослідної роботи №ДР 0112U004888 від 09.12. НДР присвячена дослідженню виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості шляхом обґрунтування, розробки та вдосконалення методів аналізу, оцінки та попередження виробничого травматизму. У роботі виконано експериментальні дослідження виробничого травматизму стосовно харчової галузі, що дозволило визначити важливі фактори, пов'язані з причинами та наслідками нещасних випадків. Для оцінювання та врахування безпосередніх причин травматизму отримано аналітичну залежність для розрахунку матриць ризику, в яких визначаються різновиди ризику для бінарних груп „причина нещасного випадку – вид травматичної події”. Обґрунтовано класифікацію заходів, спрямованих на попередження нещасних випадків, яка дозволяє визначити причини та вид ризику травмування, оптимізувати типові заходи з попередження виробничого травматизму на підприємствах харчової промисловості. Удосконалено програмне забезпечення інформаційно-аналітичної системи для оперативного аналізу стану умов праці на підприємстві, визначення раціональних напрямків профілактики виробничого травматизму та обґрунтування організаційних заходів з охорони праці. Illustrative material for the study of the "Analysis of occupational injury in Food Industry of Ukraine". The aim of this work is carrying out of statistical analysis of occupational injuries among Food Industry employees. We show a results of occupational injury dynamic research in Food Industry of Ukraine from 2003 to 2012 years. Distribution for male and female injured employees on enterprises of Food Industry was performed. Indexes of injury rate and heaviness were calculated. And finally, distribution of accidents for main reasons, sorts of events, profession group, age, work experience was performed. Going through this we found out that little more than 50% of accidents are caused by directors of food enterprises. It’s mean that organizations that stays above employers should pay special attention to the internal discipline. Occupational safety science is ready to offer brand new methods to improve roles control procedures for all level directors of Food Industry. Determine the status, trends and magnitude of the problem of occupational injuries in the food industry, the laws and the impact of various factors on injuries. Exploration of labor safety conditions and also of occupational injury reasons and circumstances is useful for developing of sound and effective ways for prevent and reduce the occupational injury, illnesses and worker’s traumatism. Unfortunately there is a small amount of enterprises are paying attention to investment. With small effort business could grow with investing only in two areas: equipment and monitoring system. There is 90% of the equipment facilities in food industry went out of the dates and doesn’t have protective mechanisms. For sure, if enterprise invest in new outfit it can save a lot: from one hand it’s always work efficiency, from other – saving money that probably would be spend on insurance for injured employee.
Keywords: травматизм; безпека праці; нещасний випадок; охорона праці; ймовірність; система управляння; аналіз; оцінка; причини ризику травмування; матриця ризиків; травматизм; traumatism; labour safety; accident; labour protection; risk matrix; кафедра екології та екоменеджменту