Спосіб приготування фаршу варених ковбас (Патент на винахід № 62609) - Гончаров, Георгій Іванович; Фоменко, Веніамін Васильович; Страшинський, Ігор Мирославович (My University, 2003)
Спосіб приготування фаршу варених ковбас, що включає додавання води, фосфатної суміші, кухонної солі, наповнювачів, спецій, який відрізняється тим, що воду попередньо пом’якшують фізичними або хімічними методами.

Preparation of minced cooked sausages, which includes adding water, phosphate mixture, salt, fillers, spices, characterized in that the pre-softened water by physical or chemical methods.
Keywords: варена ковбаса; cooked sausage; фосфатна суміш; вода пом'якшена; phosphate mixture; кафедра харчової хімії; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів