Вишняк, Володимир ВікторовичЛітвинчук (Воронцова), Світлана ІванівнаНосенко, Володимир ЄрофійовичДомбровський, Валерій Петрович2018-03-072018-03-072016Інфрачервона спектроскопія бджолиного воску / В. В. Вишняк, С. І. Літвинчук, В. Є. Носенко, В. П. Домбровський // Удосконалення процесів і обладнання – запорука інноваційного розвитку харчової промисловості : програма і матеріали міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої 65-річчю кафедри процесів і апаратів харчових виробництв. – К. : НУХТ, 2016. – C. 220-221.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/26713Метод БІЧ-спектроскопії дозволяє проводити ідентифікацію воску та воскоподібних речовин, визначати відсотковий вміст таких домішок, як парафін та церезин, а також дає можливість робити якісні висновки щодо старіння зразка. Також може бути застосований у якості експрес-методу на виробництві для контролю продукції в процесі виготовлення вощини. При цьому вказаний метод не призводить до фізико-хімічних змін показників зразка, що спостерігається при традиційних хімічних методів аналізу. The BIC spectroscopy method allows identification of waxes and waxy substances, determining the percentage of impurities such as paraffin and ceresin, and also makes it possible to draw qualitative conclusions about the aging of the sample. It can also be used as an express method in production for controlling products in the process of manufacturing wax. At the same time, this method does not lead to physico-chemical changes in sample parameters, which is observed in traditional chemical methods of analysis.uk-UKБІЧ- спектроскопіябджоливіскBIC spectroscopybeeswaxкафедра фізики та професійної безпекиІнфрачервона спектроскопія бджолиного воскуOther