Стеценко, Наталія ОлександрівнаГойко, Ірина Юріївна2021-06-012021-06-012021Стеценко, Н. О. Конструювання рецептури сиркового десерту функціонального призначення / Н. О. Стеценко, І. Ю. Гойко // Modern engineering and innovative technologies. – 2021. – Is. № 16. – Part 2. – Р. 20-25.2567-5273https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/34197У роботі показано, що зміна структури харчування сучасної людини зумовлює актуальність створення харчових продуктів функціонального призначення на різних харчових середовищах. Відзначено, що сиркові вироби є цінним джерелом білку, але потребують корегування вітамінного та мінерального складу. Обґрунтовано доцільність додавання пюре моркви та помело для підвищення біологічної цінності сиркового десерту. Проведено розрахунок впливу дози внесення рослинних збагачувачів на показники харчової і біологічної цінності готового продукту, а також на його органолептичні властивості. Встановлено рецептуру нового функціонального продукту та показники його якості. The paper shows that the change in the structure of modern man nutrition determines the urgency of creating functional foods in different food environments. It is noted that cheese products are a valuable source of protein, but need to adjust the vitamin and mineral composition. The expediency of adding carrot puree and pomelo to increase the biological value of cheese dessert is substantiated. The effect of the dose of plant enrichments on the indicators of nutritional and biological value of the finished product, as well as on its organoleptic properties was calculated. The recipe of the new functional product and its quality indicators are established.otherсирковий десертрецептурафункціональний харчових продуктпюре морквипюре помелобіологічна цінністьcottage cheese dessertrecipefunctional food productcarrot pureepomelo pureebiological valueкафедра технології оздоровчих продуктівКонструювання рецептури сиркового десерту функціонального призначенняArticle