Применко, Владислав ГеннадійовичГеліх, Анна ОлександрівнаГоловко, Микола ПавловичГоловко, Тетяна Миколаївна2021-02-112021-02-112020Технологія кетчупу, збагаченого селеном / В. Г. Применко, А. О. Геліх, М. П. Головко, Т. М. Головко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2020. – Т. 26, № 5. – С. 138–148.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32594У статті розроблено технологію кетчупу, що містить сполуки органічного селену, та досліджено показники якості такого соусу. Як об ’єкт дослідження обрано добавку дієтичну селен-білкову (ДДСБ) «Неоселен», кетчуп за класичною технологією виробництва та кетчуп збагачений селеном. Обґрунтовано доцільність застосування ДДСБ «Неоселен», що містить органічні сполуки Se, в технології харчової продукції (кетчупу). Розроблено технологію кетчупу із використанням ДДСБ «Неоселен». Проведено оцінювання органолептичних показників якості розробленої соусної продукції експертним методом, що доводить перспективність її виробництва. The purposes of the article were to develop the ketchup technology using the organic Selenium compounds and to study the quality of such sauce. Selenium-protein dietary supplement (SPDS) “Neoselen”, ketchups made by classical production technology and enriched with selenium were selected as objects of the study. The technologies of SPDS “Syvoselen Plus” and “Neoselen” containing organic compounds of Se were developed. At the article, the expediency of application of the developed SPDS in the food products’ technology (ketchup) was proved. The technology of ketchup “Selenovy” using the SPDS “Neoselen” was developed.otherтехнологіяякістькетчупселендобавки дієтичні селен-білковісоусsaucequalityketchuptechnologyseleniumselenium-protein dietary supplementТехнологія кетчупу, збагаченого селеномArticle