Гуць, Віктор Степанович2013-03-282013-03-282001Гуць, В. С. Математичне моделювання руху харчових продуктів у барабанах, що повільно обертаються / В. С. Гуць // Наукові праці НУХТ. - 2001. - № 10 - С. 124-125.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/7103В харчових технологіях для перемішування, подрібнення, масажування, тендеризації, транспортування широко використовують технологічне обладнання робочими органами якого є барабани, що обертаються навколо осі з невеликою швидкістю. Технологічна спрямованість і ефективність оброблення залежить від конструктивних особливостей барабана і структурно-механічних властивостей продукту. Запропоновано математичну модель, яка дає можливість розрахувати траєкторію руху шматка м’яса і враховує зміни його структурно-механічних властивостей. Розрахунки виконано для барабанів з радіальними полками, коли коефіцієнт тертя ковзання не залежить від адгезії і є постійною величиною та коли залежить від адгезії. Адекватність результатів теоретичних досліджень підтверджено експериментальними даними.In food technology for mixing, chopping, massaging, tenderyzatsiyi, transportation widely used process equipment working bodies which are drums that rotate around an axis at a low speed. Process orientation and processing efficiency depends on the design features a drum and structural and mechanical properties of the product. A mathematical model which enables to calculate the trajectory of a piece of meat and takes into account changes in its structural and mechanical properties. Calculations are performed for drums with radial shelves, when the coefficient of sliding friction is independent of adhesion and is constant and when depends on the adhesion.otherтраєкторія руху м’яса в барабанірух шматка в барабанібарабани з радіальними полкамимасажування м’яса в шматкахtrajectory of meat in the drummovement piece in the drumdrums with radial shelvesmassaging meat in piecesкафедра екологічної безпеки та охорони праціМатематичне моделювання руху харчових продуктів у барабанах, що повільно обертаютьсяArticle