Дослідження стероїдного комплексу крупи з гречки різних сортів - Дубініна, Антоніна Анатоліївна; Ленерт, Світлана Олександрівна; Попова, Т. М. (My University, 2015)
У статті досліджено якісний і кількісний склад стероїдного комплексу крупи з гречки різних сортів, найбільш перспективних для вирощування у зоні Лісостепу України. Визначення стероїдного комплексу проводили газохромато графічним методом. Встановлено, що гречана крупа є важливим і доступним джерелом рослинних стеринів, за вмістом яких вона перевершує багато інших крупів. Основним компонентом фітостеролів гречаної крупи є [3-ситостерин, масова частка якого складає 77,9...85,3 %. Експериментально підтверджено, що сумарний вміст стероїдного комплексу залежить від сортової приналеж ності гречки, з якої виготовлена крупа. Найбільшу кількість фітостеролів зафіксовано у крупі з гречки сортів «Дюймовочка» та «Космея». Саме ці сорти можна вважати найбільш перспективними для виробництва продуктів функціонального призначення з холестеринзнижуючим ефектом.
Keywords: гречана крупа; селекційний сорт; фітостероли; гречка; buckwheat; breeding variety; phytosterols; buckwheat; холестерин; cholesterol