Дослідження впливу підвищеного вмісту атмосферного азоту на розвиток мікотоксин-продукуючих грибів - Кокоулін, Михайло Валентинович; Янюк, Тетяна Іванівна (My University, 2025)
Сучасні виклики – збройні конфлікти, зміна клімату, вразливість постачання зерна на міжнародні ринки – підвищують важливість технологій зберігання зерна та забезпечення його стабільності. Сьогодні важливо забезпечити зберігання так званого «зеленого» зерна, що передбачає відсутність використання синтетичних хімікатів проти патогенів і шкідників зернових запасів, а також контроль якості атмосфери та температури складських приміщень. Відтак ведеться активний пошук альтернативних рішень та удосконалення технологій зберігання зерна для зменшення післязбиральних втрат через вплив мікотоксикогенних грибів. Мікотоксини виробляються певними видами грибів і вважаються реакцією грибкового організму на стресові умови, такі як посуха, пошкодження рослин або неправильне зберігання продуктів харчування. Мікотоксини можуть забруднювати зерно на будь-якому етапі ланцюга постачання – від збору врожаю до зберігання. Найпоширенішими та найнебезпечнішими класами мікотоксинів є афлатоксини, охратоксини та фумонізини. Фумонізини в основному виробляються видами Fusarium і містяться в кукурудзі, тоді як зе араленон і дезоксиніваленол (DON), що також вироблені Fusarium, є поширеними забруднювачами пшениці, ячменю та кукурудзи. Поширений патоген фузаріозного ураження пшениці – Fusarium graminearum – вважається виробником дезоксиніваленолу (DON) і ніваленолу (NIV)

Modern challenges – armed conflicts, climate change, vulnerability of grain supplies to international markets – increase the importance of grain storage technologies and ensuring its stability. Today, it is important to ensure the storage of so-called “green” grain, which involves the absence of the use of synthetic chemicals against pathogens and pests of grain stocks, as well as control of the quality of the atmosphere and temperature of storage facilities. Therefore, an active search is underway for alternative solutions and improvement of grain storage technologies to reduce post-harvest losses due to the influence of mycotoxicogenic fungi. Mycotoxins are produced by certain types of fungi and are considered a response of the fungal organism to stressful conditions, such as drought, plant damage or improper storage of food. Mycotoxins can contaminate grain at any stage of the supply chain – from harvest to storage. The most common and dangerous classes of mycotoxins are aflatoxins, ochratoxins and fumonisins. Fumonisins are mainly produced by Fusarium species and are found in corn, while zearalenone and deoxynivalenol (DON), also produced by Fusarium, are common contaminants of wheat, barley, and corn. The common pathogen of Fusarium wilt in wheat, Fusarium graminearum, is considered a producer of deoxynivalenol (DON) and nivalenol (NIV)
Keywords: мікотоксини; mycotoxins; зерно; grain; гриби; mushrooms; ізолят; isolate; кафедра технології зберігання і переробки зерна