Пастушенко, Ігор МиколайовичМарценюк, Олександр Степанович2021-06-212021-06-212021Пастушенко, І. М. Властивості наночастинок / І. М. Пастушенко, О. С. Марценюк // Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті : матеріали 87 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів, 15–16 квітня 2021 р. – Київ : НУХТ, 2021. – Ч. 2. – С. 113.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/34579Використання наночастинок, як практично не відомих раніше технологічних об’єктів, повинно базуватись на знанні їх властивостей. До нанорозмірних об’єктів відносяться атоми, молекули і їх асоціати, частинки різної форми, наноматеріали, наноприлади і нанопристрої розміром менше 100 нм (1 нм = 10-9 м) хоча б в одному вимірі. Наночастинки надмалі, надміцні і надактивні, внаслідок чого їх властивості під дією квантових ефектів можуть різко змінюватись: малотоксичні речовини можуть стати дуже токсичними, частинки не руйнуються, можуть легко проникати крізь клітинні мембрани і руйнувати майже будь-які молекули, з якими вони контактують, порушуючи роботу клітин живого організму. Для з’ясування впливу кожного окремого типу наночастинок на живі організми впродовж тривалого терміну їх дії доцільно обмежити або навіть заборонити їх впровадження у промислове виробництво.otherнаночастинкитоксичністьклітиниквантовий ефектnanoparticlestoxicitycellsquantum effectкафедра процесів і апаратів харчових виробництвВластивості наночастинокThesis