Властивості наночастинок - Пастушенко, Ігор Миколайович; Марценюк, Олександр Степанович (My University, 2021)
Використання наночастинок, як практично не відомих раніше технологічних об’єктів, повинно базуватись на знанні їх властивостей. До нанорозмірних об’єктів відносяться атоми, молекули і їх асоціати, частинки різної форми, наноматеріали, наноприлади і нанопристрої розміром менше 100 нм (1 нм = 10-9 м) хоча б в одному вимірі. Наночастинки надмалі, надміцні і надактивні, внаслідок чого їх властивості під дією квантових ефектів можуть різко змінюватись: малотоксичні речовини можуть стати дуже токсичними, частинки не руйнуються, можуть легко проникати крізь клітинні мембрани і руйнувати майже будь-які молекули, з якими вони контактують, порушуючи роботу клітин живого організму. Для з’ясування впливу кожного окремого типу наночастинок на живі організми впродовж тривалого терміну їх дії доцільно обмежити або навіть заборонити їх впровадження у промислове виробництво.
Keywords: наночастинки; токсичність; клітини; квантовий ефект; nanoparticles; toxicity; cells; quantum effect; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв