Поняття нечітких множин - Кльоц, Вікторія Андріївна; Зінькевич, Петро Олексійович; Зінькевич, Олексій Петрович (My University, 2022)
Вступ. Починаючи розв’язувати будь-яку задачу, насамперед визначають множину об’єктів, які розглядатимуться. Поняття множин використовується у багатьох математичних теоріях. Матеріали і методи. Поняття "нечітка множина" ("fuzzy set") вперше з'явивилось в 1965, коли професор Лотфі А. Заде з університету в Барклей, USA опублікував статтю під назвою "Fuzzy sets". Для побудови функцій приналежності можна використати метод, що базується на статистичній обробці думок групи експертів. Функції приналежності також зручно задавати в параметричній формі. Найбільшу популярність отримали трикутна, трапецевидна, гаусова, сигмоїдальна та Пі-подібна функції приналежності.
Keywords: нечіткі множини; множина об’єктів; fuzzy set; кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.; кафедра електропостачання і енергоменеджменту; set of objects