Волошина, Ірина МиколаївнаПирог, Тетяна Павлівна2012-04-012012-04-012008Волошина, І. М. Поверхнево-активні речовини мікробного походження / І. М. Волошина, Т. П. Пирог // Харчова промисловість. - 2008. - Вип. 6. – С. 54-57.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/654Охарактеризовано поверхнево активні речовини (ПАР) синтезова-ні мікроорганізмами різних фізіологічних і таксономічних груп. Наведе-но класифікацію ПАР за хімічною природою (гліколіпіди, ліпопептиди, ліпополісахариди, жирні кислоти та їх похідні фосфоліпіди) і молекуля-рною масою (низько- та високомолекулярні), а також переваги мікро-бних поверхнево-активних речовин перед синтетичними аналогами. The characteristic surface active substances (SAS) or synthesized by microorganisms of different physiological and taxonomic groups. Move-no classification of surfactants in chemical nature (glycolipids, lipopeptydy, lipopolysaccharide, fatty acids and their derivatives phospholipids) and rnoyu molecular weight (low and high molecular weight) and benefits of micro-bnyh surfactants over synthetic analogues.uk-UKповерхнево-активні речовиниліпідикласифікаціямікроорганізмиповерхностно-активные веществаsurfactantslipidsclassificationmicroorganismsкафедра біотехнології і мікробіологіїПоверхнево-активні речовини мікробного походженняArticle