Енергозбереження в сучасних готелях: сутність, перспективи розвитку та оціночні характеристики систем опалення - Береза, Вікторія Валентинівна; Коваль, Ольга Андріївна (My University, 2015)
Україна є енергодефіцитною країною, яка свої потреби в енергоресурсах задовольняє за рахунок власного виробництва лише на 45%. У ряді населених пунктів відсутній газопровід, а тому раціональним вибором стане організація електроопалення заміського будинку або іншої будови. В даний час електроопалення в будівлі можна організувати різними способами. Кожен з яких, має свої особливості, переваги і недоліки. Тим не менш, який би вид електричних систем не був би обраний, важливо пам’ятати, що ціна електрики в будь-якому випадку буде набагато нижче, ніж у газу, твердого або рідкого палива. Директива енергетичних показників в будівництві (Energy Performance of Buildings Directive), прийнята країнами Євросоюзу, говорить, що з 2020 року в Європі не можна будувати будинки за стан-дартом нижче, ніж пасивний будинок. У подальшому стоїть завдання зводитися пасивні будинки з нульовим споживанням енергії, переходити на нову концепцію будівництва «будинок плюс енергії» за допомогою встановленого на ньому інженерного обладнання.
Keywords: енергозбереження; alternative energy; альтернативна енергетика; energy saving; насос тепловий; heat pump; інфрачервоний обігрів; infrared heating; PLEN; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції