Перероблення мікроводоростей у харчові продукти та біопаливо із застосуванням руйнування клітин механічними способами - Касинюк, Максим Олександрович; Омеляненко, Костянтин Анатолійович; Грінінг-Гера, Катерина Робертівна; Губеня, Олексій Олександрович (My University, 2024)
Розроблено узагальнену машинно-апаратурну схему перероблення мікроводоростей, де передбачено руйнування їх клітин у бісерному млині або гомогенізацією під тиском. Усі продукти, крім добавок на основі сушених водоростей, потребують руйнування клітин механічним способом – у бісерних млинах або у щілинних гомогенізаторах високого тиску. Останні недоцільно використовувати для ниткоподібних водоростей. Крім того, у літературі брак даних про спосіб та режими такого руйнування.
Keywords: руйнування клітин; мікроводорості; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв; біопаливо