Дробот, Віра ІванівнаБондаренко, Юлія ВікторівнаКаплуненко, Володимир Георгійович2014-10-232014-10-232014Дробот, В. І. Використання цитратів цинку та магнію, одержаних методом нанотехнології, у хлібопеченні / В. І. Дробот, Ю. В. Бондаренко, В. Г. Каплуненко // Нові ідеї в харчовій науці - нові продукти харчовій промисловості : міжнародна наукова конференція, присвячена 130-річчю Національного університету харчових технологій, 13-17 жовтня 2014 р. – К. : НУХТ, 2014. – С. 60.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/17561Серед фізіологічно-функціональних інгредієнтів, що надають харчовим продуктам оздоровчих властивостей важливе місце посідають мінеральні речовини. Щодо хлібобулочних виробів, то проблема нестачі в них низки мінеральних речовин стоїть дуже гостро, адже переробка зерна в сортове борошно супроводжується суттєвими втратами цих мікронутрієнтів. На цей час для збагачення харчових продуктів мінеральними речовинами використовують в основному солі неорганічних кислот: карбонати, сульфати, фосфати, тощо. Проте мінерали в цій формі мають низьку біологічну доступність. Перспективним є використання хелатних (органічних) сполук мінеральних речовин, оскільки саме в такій хімічній формі вони функціонують в організмі. Among the physiologically functional ingredients that provide food products health properties important element minerals. As for baked goods, the problem of shortage of them a number of mineral matter is very serious, because the grain processing in High quality flour accompanied by a significant loss of micronutrients. At this time, for fortification of food minerals used in basic salts of inorganic acids: carbonates, sulfates, phosphates, etc.. However, minerals in the form of low bioavailability. perspective is use chelated (organic) compounds of minerals, as it is in this chemical form they function in the body.otherмагнійнанотехнологіїцинкmagnesiumnanotechnologyzincкафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробівВикористання цитратів цинку та магнію, одержаних методом нанотехнології, у хлібопеченніOther