Силка, Ірина МиколаївнаФролова, Наталія ЕпінетівнаУкраїнець, Анатолій ІвановичНауменко, Ксенія АндріївнаЧепель, Наталія Василівна2018-04-232018-04-232017Актуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизатори / Н. Е. Фролова, А. І. Українець, І. М. Силка, К. А. Науменко, Н. В. Чепель // Наукові праці НУХТ. - 2017. – Т. 23, № 5, - Ч. 2 - С. 220-228.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/27091В основу наукового дослідження покладено необхідність і доцільність розроблення високоефективних комплексних технологій переробки рослинної сировини з отриманням якісних кінцевих продуктів з мінімальними втратами, оскільки харчова промисловість потребує розширення асортименту продукції з використанням натуральних ароматизаторів на заміну їх синтетичних аналогів. Одним із основних джерел ароматоформуючих компонентів для ароматизації харчових продуктів є пряно-ароматична сировина. Виділені концентрати ароматичних речовин — ефірні олії надають продуктам специфічного аромату натуральної сировини, підвищують їх харчову цінність, збагачують біологічно-активними речовинами. Для раціонального використання сировини та забезпечення різних технологій харчових продуктів натуральними ароматичними речовинами на основі ефірних олій доцільно використовувати інноваційні способи їх переробки з отриманням натуральних ароматизаторів із заданими ароматичними властивостями. Ключові слова: натуральні ароматизатори, ефіроолійна сировина, ефірна олія, імітована дистиляція, фракції, фракційна перегонка. The scientific work is based on necessity and feasibility of developing highly complex technology of herbal raw material for obtaining quality finished products with minimal losses of raw materials. Food industry needs to expand the range of products using natural flavors to replace their synthetic analogues. One of the main sources of aroma-forming components for the flavoring of food products is spicyaromatic raw materials, which are in sufficient quantities on the territory of Ukraine. Allocated concentrates of aromatic substances — essential oils — give products a specific aroma of natural raw materials, increase their nutritional value, enrich the biologically active substances. For rational use of raw materials and provision of various technologies of food products with natural aromatic substances on the basis of essential oils it is expedient to use innovative methods of their processing to obtain natural flavors with given aromatic properties.uk-UKнатуральні ароматизаториефіроолійна сировинаефірна оліяімітована дистиляціяфракціїфракційна перегонкаnatural flavorsessential oilraw materialessential oilimitated distillationfractionsfractional distillationкафедра технології ресторанної і аюрведичної продукціїкафедра технології оздоровчих продуктівкафедра експертизи харчових продуктівАктуальність і шляхи перероблення вітчизняної ефіроолійної сировини в харчові ароматизаториArticle