Система освіти в Україні на рубежі ХІХ–ХХ ст. - Пилипенко, Олександр Євгенійович (My University, 2004)
Наукова стаття присвячена дослідженню розвитку системи вищої, середньої і загальної освіти в українських губерніях Російської імперії наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Значну увагу приділено діяльності Харківського, Київського та Новоросійського університетів. Research paper is devoted to investigation of higher, middle and secondary education in the Ukrainian provinces of the Russian Empire in the late nineteenth - early twentieth century. Special attention is given to the work of Kharkov, Kiev and Novorossiysk University.
Keywords: міністерство освіти; реальне училище; освіта в Україні; real school; education; university; charter; кафедра гуманітарних дисциплін