Трибохімічні аспекти використання технічних рослинних олив в галузі мастильних матеріалів - Кириченко, В. В.; Полумбрик, Олег Максимович; Кириченко, Віктор Іванович (My University, 2006)
У статті викладено метод комбінованої переробки метанолізом ріпакової і рицинової олив з метою розширення асортименту якісних та екологічно безпечних мастильних матеріалів. Експериментально доказано, що мефріпол доцільно використовувати як дисперсійне середовище, а мефріцол – як трибохімічно активну дисперсну фазу мастильних композицій. Розглядається механізм трибохімічної активізації таких композицій з утворенням стабільних межових плівок на контактуючих поверхнях вузлів тертя.

The article describes a method of processing a combined methanolysis of rape and ricin oils to expand range of quality and environmentally safe lubricants. Proved by experiment that mefripol should be used as a dispersion medium, and mefritsol – as tribochemical active dispersed phase lubricant compositions. The mechanism of tribochemical activation of such compositions to form stable boundary film on the contacting surfaces of friction.
Keywords: мефріпол; мефріцол; мастильні матеріали; рослинні оливи; трибохімічна активність; метаноліз; mefripol; mefritsol; vegetable oils; lubricants; methanolysis; tribochemical activity; кафедра харчової хімії