Статистичний аналіз теплообміну під час природної та змішаної конвекції у воді в області інверсії густини - Грищенко, Олександр Володимирович; Пилипенко, Олексій Юрійович; Форсюк, Андрій Васильович (My University, 2021)
На сьогоднішній день більшість досліджень присвячених змішаній конвекції – про локальну ламінарну змішану конвекцію, з яких, в свою чергу, більшість - про супутні та протилежні потоки, що прилягають до вертикальної поверхні. Відповідно, основний метод узагальнення дослідних результатів сформований до особливостей ламінарної змішаної конвекції. Так, густина води в діапазоні температур 0C...4C збільшується зі збільшенням температури до її максимальної густини при 4С на відміну від звичайної зміни густини рідин, яка зменшується з температурою. Ця своєрідна зміна густини є причиною складного механізму конвективного перенесення під час вільного та змішаноконвективного руху.
Keywords: мішана конвекція; інверсія густини води; конвективне перенесення; кафедра теплоенергетики та холодильної техніки