Ступак, Юлія ОлександрівнаВасильківський, Костянтин Вікторович2021-02-112021-02-112017Ступак, Ю. О. Інтенсивні технології енерго- і масообміну при стерилізації харчової продукції / Ю. О. Ступак, К. В. Васильківський // Наукові праці НУХТ. – 2017. – Т. 23, № 6. – С. 86- 91.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32600Теплова стерилізація є найбільш розповсюдженим і надійним способом консервування харчових продуктів. Стерилізація консистентної продукції пов’язана з її високотемпературною обробкою в умовах кондуктивного теплообміну. Час нагрівання та охолодження упаковок з консистентною продукцією є особливо подовженим. Використання ротаційної стерилізації значно скорочує тривалість процесу і підвищує якість продукції. У дослідженні розглянуто варіанти конструктивних рішень спеціальних ротаційних пристроїв для реалізації складного обертального руху і виконано кінематичний аналіз запропонованих механічних систем. Визначено співвідношення між швидкісними і геометричними параметрами механізмів. Thermal sterilization is the most widespread and reliable method of canning of foods. Sterilization of consistency of products is related to their high temperature treatment in the conditions of conductus heat exchange. Time of heating and cooling of packing with consistency products is especially prolonged. The use of rotary sterilization considerably abbreviates duration of process and improves quality of products. In research the variants of structural decisions of the special rotary devices for realization of difficult rotatory motion are considered and the kinematics analysis of the offered mechanical systems is executed. A ratio between speed and geometrical parameters of mechanisms is determined.кафедра мехатроніки та пакувальної технікиінтенсифікаціяобертальний рухвідцентрова силапланетарний механізмланцюгова передачакінематикамиттєва вісь обертанняintensificationrotatory motioncentrifugal forceplanetary mechanismchain-drivekinematicsinstantaneous axis of rotationІнтенсивні технології енерго- і масообміну при стерилізації харчової продукціїArticle